Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dödshotade Kaj Krokodil räddad

Flera djurparker har anmält intresse för att ta emot växthuskrokodilen.

Sydsvenskan har skrivit flera artiklar om den 2,5 meter långa nilkrokodil som polisen hittade i ett växthus utanför Malmö. Krokodilens tidigare ägare, en 40-årig Malmöbo, kallade sitt djur Kaj. Men veterinär tror att krokodilen är en hona, på länsstyrelsen kallas krokodilen därför "Kajsa".
Nu är krokodilen i polisens ägo.
Jordbruksverket har lämnat ett tillfälligt tillstånd för att förvara Kaj hos företaget Djurambulansen i Höganäs. Bilderna här intill tog Länsstyrelsen på Kaj i det nya hemmet i Höganäs i torsdags.
– Den tillbringar en stor del av sin tid i vatten, äter bra och verkar trivas, säger djurskyddshandläggaren Paula Hultgren på länsstyrelsen som har hälsat på Kaj i Höganäs.
Men dammen i Höganäs är för liten. På måndag går Jordbruksverkets dispens för den lite för trånga krokodilförvaringen ut.
Därmed hotas Kaj av avlivning.
– Finns det inget förslag som framstår som möjligt, så måste vi ta ett beslut om avlivning, sa länsveterinär Ann Sjöholm i torsdagens Sydsvenskan.
Men Sydsvenskan kan berätta att polisen och länsstyrelsen i Skåne kommer att ansöka om förlängd dispens - och att Jordbruksverket har lämnat positiva signaler.
Skälet: Flera djurparker har plötsligt visat intresse för att ta emot Kaj.
– Det handlar om ett par djurparksanläggningar i Sverige och utlandet. Vi vill inte säga mer just nu, säger Paula Hultgren.
Gå till toppen