Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nervigt kapardrama håller publiken gisslan

Tom Hanks gör en strålande skådespelarinsats i "Captain Phillips".

Captain Phillips

Genre: Actiondrama. DirectedBy: Paul Greengrass. Actors: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Michael Chernus. Country: USA. PublishYear: 2013.
Tom Hanks gör en strålande skådespelarinsats i ”Captain Phillips.”Bild: UIP
”Vi är inte al-Qaida”, upprepar de somaliska piraterna vid flera tillfällen i ”Captain Phillips” – antagligen för att polletten ska trilla ner hos den amerikanska biopubliken att mörkhyade, utländska, män med automatkarbiner inte nödvändigtvis måste vara muslimska terrorister. De nyanserade portätten av piraterna är också sjömil från Hollywoods gängse skurkschabloner, vilket ger filmen en realism som förhöjer spänningen. Och rasande spännande blir det. Regissören Paul Greengrass (”The Bourne Ultimatum”) har ingen överman i den dokumentärliknande actionstil, med nervig handhållen kamera och fragmentarisk klippning, som han själv har populariserat. Men de intressanta teman som bubblar i ”Captain Phillips” tillåts aldrig riktigt komma upp till ytan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen