Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Behöver slå hål på bubblan”

Nestlé Europe har beslutat att erbjuda 20 000 ungdomar jobb eller praktik. Det får Marie Louise Elmgren, informationschef på Nestlé Sverige i Helsingborg, att gå till jobbet med lätta steg.

På vilken plats hämtar du inspiration i vardagen? ”Pålsjö skog i Helsingborg, eller vilken plats i naturen som helst. Jag kör ofta förbi på morgonen och stannar i tio minuter på väg till jobbet. Det är som en bensinstation. Här kan jag tanka och tänka, fånga dagen.”
Har du själv varit arbetslös någon gång?
– Nej, jag är lyckligt lottad. Jag har ingen akademisk bakgrund utan började som assistent på Nestlé för 27 år sedan. Jag fick möjlighet att utvecklas och växa inom företaget, vilket är fantastiskt.
Vad är du mest nöjd med det senaste året?
– Att vi som första företag fått Financial Times index för att vi följer riktlinjerna för modersmjölksersättning. Och att Nestlé nu drar igång ett upprop mot ungdomsarbetslösheten. Myndigheterna kan inte själva klara en så stor samhällsfråga. Här i Norden handlar det om cirka 400 jobb, hälften rena tjänster och hälften praktikplatser eller liknande, som vi kommer att erbjuda personer under 30.
Varför gör ni detta?
– Förhoppningen är att fler företag ska haka på, att det ska skapas ringar på vattnet. Jag jobbar ju med företagets identitet och hållbarhetsfrågor och det är för de sociala frågorna mitt hjärta klappar extra. Arbetslösheten vi ser bland unga i dag är förfärlig. Jag är rädd att vi snart har en förlorad generation om vi inte alla samarbetar.
Vad ville du bli när du var liten?
– Läkare eller sjuksköterska. Eller präst.
Tror du på någon Gud?
– Jag tror på Gud, men om han sedan sitter i en fåtölj där uppe eller någon annanstans, det är inte grejen. Och jag är som pastor Jansson, jag både super och svär. Det är hur du agerar som människa som är det viktiga.
Vad gör dig förbannad?
– Orättvisor av alla slag. Särskilt mot den lilla, enskilda människan. Men också orättvisor som kan drabba företag, när man slår ner på exempelvis Nestlé för att det är ett multinationellt företag och gör antaganden utan att ha kunskap om hur företaget fungerar.
Vilken är vår tids största bluff?
– Teknikfixeringen. Jag tror att vi lever i en sorts bubbla med alla våra apparater. Vi skulle behöva knacka hål på bubblan och ge oss ut och gå, fika med vänner eller ta chansen att göra något gott, något positivt.
Har du något specialintresse?
– Jag gör dokumentärfilmer. Om människor och deras historier, samma sak som alltid intresserar mig. Just nu är jag på manuskriptstadiet till en dokumentär om utvandrarna. Jag har fått stöd från Region Skåne, men filmerna är i liten skala. Jag jobbar mycket och tiden räcker inte riktigt till. Men när jag blir pensionär vet jag vad jag ska syssla med.
Vilken ålder upplever du att du är i just nu?
– Åtta. Nej, allvarligt talat, måste man ha en ålder? Visst ser jag rynkor när jag tittar mig i spegeln, men inom mig är jag tidlös. Det är vad man fyller dagarna med, inte dagarna i sig, som är det viktiga. Själv har jag just uppfyllt en dröm och flyttat ut på landet.
Varför det?
– Barnen är vuxna och jag är singel och kan bestämma själv. Det låter kanske inte klokt, men ibland när jag vaknar på morgonen går jag ut på trappan och skriker rakt ut: Det är härligt att bo på landet.

Marie Louise Elmgren

Aktuell med: Lanseringen av Nestlé Europes satsning för att få ned ungdomsarbetslösheten.
Ålder: 64 år.
Bor: Täppeshusen, Mjöhult, utanför Höganäs.
Viktiga årtal: 1986, när hon började jobba på Nestlé Norden. 2014: ”För att jag alltid ser framåt.”
Värt att veta om: Var med om att starta Sveriges första privata vårdcentral i Jönköping 1980, tillsammans med sin dåvarande man.
Gå till toppen