Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmborg redo att slå sig in

Fanny Malmborgs sista år som junior blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. En skada höll henne borta från judon nästan hela säsongen.
Comebacken i junior-EM i september var viktig. Finalen som junior i nästa vecka blir något ännu större för 20-åringen från Staffanstorp.

Vi träffar Fanny Malmborg i hennes hus i Staffanstorp. Judon tar nästan all hennes tid, så när hon väl är ledig passar hon på att bara vara hemma. Katten Agnes håller henne sällskap i dag.
– Förra året gick väldigt bra, så jag hade stora förväntningar på det här året. Men så kom skadan, säger Fanny Malmborg.
Hon bröt handen i mars, kvar finns en knöl som vittnar om skadan som höll henne borta från träningen större delen av säsongen.
Men på junior-EM i september visade Fanny Malmborg att hon på allvar är tillbaka bland de bästa juniorerna.
– Det ordnade upp sig, det var väldigt skönt och det bästa resultatet i år, säger hon.
Hon slutade på en femteplats och i den andra matchen slog hon ut den regerande mästaren från Frankrike.
– Jag mötte henne för två år sedan, då kastade hon ner mig på övertid. Nu vann jag på ippon [den högsta poängen som gör att matchen avgörs direkt], säger Fanny Malmborg och ler.
På ett träningsläger förra veckan, i just Frankrike, kände hon att den vinsten hade satt sina spår.
– Hon var lite arg och ville ge igen. Hon är ju snäll utanför och så men just när vi körde så var det extra tufft.
Varför Fanny Malmborg har blivit en av Sveriges främsta judokor på juniorsidan vet hon inte riktigt. Men hon har ett utmärkande drag.
– Jag går alltid vänster. Nästan alla andra i Sverige attackerar från höger och möter bara sådana som också gör det. Jag vet inte varför det är så.
Hon är också väldigt lugn, en egenskap som lär vara en fördel i en sport där det mentala är viktigt.
– Det har aldrig varit något bekymmer för mig. Jag blir inte nervös, bara lite och då som något positivt.
På tisdag åker Fanny Malmborg tillsammans med tre herrjuniorer och en landslagstränare till Slovenien. På torsdag är det dags att kliva upp på mattan i hennes största tävling hittills, junior-VM.
– Man åker ju inte dit för att förlora, då har jag redan förlorat. Jag vill komma hem med ett resultat som en avslutning, och man brukar säga att man är placerad som topp sju.
Efter JVM blir det ett hopp till senior, det är hon medveten om.
– Det ska bli kul och spännande, men det blir ju lite som att börja om. Man halkar ner väldigt mycket.
Att hon får fortsätta i landslaget även då är det dock ingen tvekan om, och hur det går på JVM nu kan spela in för hur starten blir.
– Det finns ett U23-EM som går i november, går det riktigt bra nu kan jag bli uttagen till det.
Ännu längre fram finns OS-drömmen.
– Vilket får vi se. Rio känns ganska långt bort, 2020 i Tokyo känns mer rimligt. Det hade varit rätt coolt, judon kommer ju därifrån.

Fanny Malmborg

Ålder: 20 år.
Bor: I Staffanstorp med mamma, pappa, lillebror Felix och katten Agnes.
Träningstillfällen i veckan: fem judopass, tre löppass, tre styrkepass.
Gör utöver judon: Pluggar projektledning på halvfart och distans.
Aktuell: Tävlar i JVM i Slovenien som börjar den 23 oktober.
Viktklass: 57 kilo.
Meriter i urval: Två femteplatser på JEM, svensk mästare flera gånger och senast i år, nordisk mästare i fjor, etta på Swedish Open i år. Medaljer på Europacuper.
Med i juniorlandslaget: Sedan 2009.
Gå till toppen