Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Elbolag slopar dyra avtal

Tillsvidareavtal, de för konsumenterna dyraste elavtalen, slopas nu av elbolaget Skellefteå Kraft. Bolaget ersätter dem med vanliga rörliga avtal med ett påslag på sex öre.

Tillsvidareavtal eller anvisningsavtal är avtal som kunder ofta får om de inte själva aktivt väljer avtalsform eller elbolag. Skälet till att de är dyrare än andra avtal är, enligt branschen, att bolagen ska ha någon form av ersättning för den risk det innebär med korta uppsägningstider. Men påslagen är höga och affärsmodellen oacceptabel, anser kommunägda Skellefteå Kraft.
– Sex öre räcker för att täcka in den risk det innebär att ha kunder som kan säga upp avtalen med så kort tid som två veckors varsel, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft.
– Jag menar att i vår bransch är fyra–sex öre en skälig marginal.
Bolaget räknar med att förlora cirka tio miljoner kronor per år på förändringen, men hoppas förstås på sikt locka till sig fler kunder.
Enligt elpriskollen.se har kunder med tillsvidareavtal hittills i år betalat 860 miljoner kronor i onödan. Men det är beräkningar som ifrågasätts av branschorganisationen Svensk Energi.
– De som har tillsvidareavtal är för det mesta lägenhetskunder och troligen med mindre förbrukning än den de räknat på. Men ingen har egentligen gjort någon ordentlig utredning om vilka som har de här avtalen, säger Magnus Thorstensson på Svensk Energi.

Prisjämförelser

Elhandlare som i dag har de dyraste tillsvidarepriserna för konsumenter i lägenhet är Telge Energi, 157,4 öre per kilowattimme (kWh), Trelleborgs Energiförsäljning, 156,88 öre/kWh och Elverket Vallentuna, 155,38 öre/kWh. Det kan jämföras med det billigaste avtalet om rörligt pris som just nu kostar 89 öre per kWh.
Tillsvidareavtalen kallas också anvisat avtal, basavtal eller normalprisavtal.
Källa: Elpriskollen.se TT
Gå till toppen