Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färgfest

Höstens färger sätter trenden i allt från tapeter till möbler och mattor. Vi lät naturens egna färger i Ulriksdals trädgård på Kivik berätta – i nyanser från sprakande orange till milda toner i guld.

Få årstider är så fulla av nyanser som hösten. Det har man tagit fasta på i Ulriksdals trädgård på Kivik där man satsat särskilt på höstfärger.
Den drygt fyra tunnland stora trädgården som sluttar ner mot kungagraven har många riktigt gamla träd som nu är inne i ett fantastiskt skifte från ljusaste grönt till mörkaste rött.
Japanska lönnar är en särskild favorit. De är kanske som allra vackrast nu när höstfärgerna kan ändra sig från dag till dag.
– Vi försöker att plantera olika arter och sorter bredvid varandra så att färgerna skiftar och inte alla träden tappar sina blad samtidigt, säger Carina Larsson som för dagen håller på att kratta en av trädgårdens grusgångar.
Kontraster och konturer runt planteringar och däremellan rätt fritt fram för växtligheten är ett av ledorden för att skapa känslan av en engelsk trädgård. Det var som en sådan Ulriksdal anlades på slutet av 1800-talet och det har Carina Larsson och Thord Ohlsson valt att förstärka.
Här är det växtligheten som står i centrum. Och det rådet skickar de gärna vidare när trädgårdsintresset ökar.
– Folk har en tendens att krångla till det i sin iver att skapa drömträdgården. Håll fokus på växterna och minska på dekorationer och pynt, säger Thord Ohlsson.

Carina Larsson och Thord Ohlsson.

Gör: Driver Ulriksdals trädgård på Kivik med visningsträdgård och plantskola. Odlar julrosor och arrangerar en julrosfestival varje vår.
Bakgrund: Hortonom respektive agronom.
Trädgården: På sommaren är den övre delen tillgänglig för ”Botanisk vandring”. Guidade visningar i hela trädgården efter förhandsbokning.

Tio höstfavoriter

1. Acer japonicum, solfjäderslönn - t ex sorterna ”Attarai” och ”Green Cascade”.
2. Acer palmatum, japansk lönn – till exmpel sorterna ”Dissectum Garnet” och ”Beni Komachi”.
3. Acer tegmentosum, manchurisk lönn.
4. Cersis canadensis ”Forest Pancy” rödbladigt amerikanskt judasträd.
5. Sorbus scalaris, bronsrönn.
6. Stewartia pseudocamellia, japansk skenkamelia.
7. Euonymus alatus, vingad benbed.
8. Sassafras albidum, sassafras.
9. Liquidambar styriaciflua, ambraträd.
10. Ginko biloba.

Bör göras före frosten

Skörda frukt, bär och grönsaker.

Bära in krukor för vinterförvaring.

Plantera vitlök.

Klippa gräset en sista gång och kratta undan löv om man är rädd om gräsmattan.

Beskära träd som blöder om det inte hunnits med.

Går att spara till våren

Höstgrävning om man inte har tung lerjord.

Klippa ner perenner och prydnadsgräs.

Gå till toppen