Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnären Ulf Trotzig död

Konstnären Ulf Trotzig, en av de stora svenska expressionisterna, har gått bort.
Enligt Vida museum på Öland dog han på lördagen i Lund.

Ulf Trotzig.Bild: Foto: Lars Brundin
Museet uppförde i samband med Trotzigs åttioårsdag 2005, en särskild konsthall för enbart hans verk. Trotzig kallade det för "den bästa födelsedagspresent jag kan tänka mig", när han intervjuades i Sydsvenskan med anledning av högtidsdagen.
Ulf Trotzig föddes i Föllinge i Jämtland 1925 och utbildade sig på Valands konstskola i Göteborg mellan 1946 och 1951. Hans konst har ställts ut över hela världen, Brasilien, Indien, Japan och USA. I Sverige finns han bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna museet. Trotzig är också känd för att ha gjort ett stort antal offentliga utsmyckningar.
Hans konstnärskap omfattar främst måleri och grafik – med långa penseldrag och intensiva färger fångade han naturen när den var som mest livfull.
Tre motiv brukade dominera Trotzigs målningar genom åren: Fågeln, kvinnan och trädet.
Sedan många år bodde Ulf Trotzig i Lund under vinterhalvåret och under somrarna var han verksam på Öland. Där hade han sitt sommarviste som han länge delade med författaren och akademiledamoten Birgitta Trotzig som gick bort 2011. De var gifta i 62 år och fick fyra barn tillsammans.
Ulf Trotzig blev 88 år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen