Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångfald är modellen

Många unga med funktionsnedsättning har dålig självkänsla. Att synas på catwalken kan ändra på det. Marie Lander från Trelleborg är en av casting- och modellagenturen Funki models modeller.
– På catwalken vågar jag utmana mig själv, säger hon.

”Det finns designade kläder för folk i rullstol. Men de är jättefula. Designers borde göra fler försök, för varför ska vi ha fula kläder?”, undrar Funki models modell Marie Lander, som här fotograferas av Olivia Isaksson. Hon vill se modevisningar med många olika slags modeller.Bild: Lars Dareberg
Hon poserar vant framför fotografen Olivia Isaksson på handikappbadets brygga vid Ribersborg i Malmö som ligger intill badet avsett för nudister.
Till skillnad från nakenbadarna som söker avskildhet vill Funki models modeller synas. När modellerna, som alla har någon form av funktionsnedsättning, tar plats framför kameran eller visar sig på catwalken blir de inte bara sedda utan får stärkt självkänsla på köpet.
Lou Rehnlund som grundat Funki models minns en tjej som efter modevisningen sa: ”Ofta tittar folk på mig för att jag är cp-skadad. Nu ser de på mig för att jag är vacker.”
Marie Lander känner igen det där.
– Jag är rullstolsburen eftersom jag är cp-skadad och döv sedan födseln. Men ofta ser man bara ”cp-skada eller rullstol” och inte personen bakom funktionshindret.
Hon har varit på catwalken flera gånger och erfarenheten gör att rädslan för att göra bort sig har försvunnit.
– Om jag blir nervös blir jag lätt spastisk och då är det svårt att läsa av mitt teckenspråk. Jag hamnar i en ond cirkel. Men nu vet jag att jag kan och behöver inte vara rädd. Jag är jag och det får ni ta!
Flera undersökningar visar att det största hindret för människor med funktionsnedsättningar är dålig självkänsla. En bidragande orsak är att de har osynliggjorts och fostrats i att samhället inte är till för dem, menar Lou Rehnlund.
– Den som inte blir sedd formar sin självbild efter det. På våra catwalkläger har vi utvecklat en metod för att stärka självkänsla. Där ska deltagarna själva planera och utföra en catwalk. Vi sätter upp mål, oavsett intellektuell förmåga. För många är det jobbigt, de är ju vana vid att andra styr deras liv. Det kan handla om att bli mindre blyg eller att våga gå till matsalen själv. Alla deltagare har nått målen, säger hon.
Ingen tvivlar på att negativa händelser ger avtryck i en människas liv. Därför ska en positiv händelse inte heller underskattas, resonerar Lou Rehnlund.
– Den kan sätta lika stort avtryck och bli en vändpunkt. Och något händer på catwalken, människor berörs. Många av dem som medverkar får ny självkänsla och det är vårt mål, säger Lou Rehnlund.
Modevisningarna ska hålla hög klass. Alla sminkas och stajlas av proffs, får snygga kläder och fotograferas av professionella fotografer.
Att det sker på skönhetsindustrins villkor är medvetet, säger Lou Rehnlund, med bakgrund inom reklambranschen och i en ideell handikapporganisation.
– Mode och skönhet är otroligt stort bland ungdomar och det kan man tycka vad man vill om. Catwalk står för det vackra och ouppnåeliga och därför tänkte jag att där ska vi vara. Där får de marginaliserade i samhället lysa.
Och det finns en stor skillnad mellan traditionella modeagenturer och Funki models.
– Ingen väljs bort. På så vis ökar vi mångfalden i alla avseenden. Det enda kravet är att du har en funktionsnedsättning. Vårt uppdrag är inte att förändra ytliga ideal utan att inkludera människor med funktionsnedsättningar i media och reklam, säger Lou Rehnlund.
Många av ungdomarna ställer upp på catwalken för att markera att det finns för få människor med funktionsnedsättning i media och reklam. Andra modeller vill inte förändra samhället utan deltar bara för att få vara snygga.
– Och varför ska de inte få vara det? De vill vara med som andra jämnåriga, säger Lou Rehnlund.
Marie Lander hade helst sett blandade catwalks där både personer med funktionsnedsättningar och andra grupper av människor deltar.
– Bara för att jag sitter i rullstol innebär det inte att jag enbart umgås med rullstolsburna, säger hon.
Yttersta målet är att Funki models inte ska behövas. Men fram tills dess behövs modellagenturen som en särlösning, menar Lou Rehnlund. Frågan är hur länge det dröjer.
– Det är jättesvårt att säga. På 80-talet uppstod en trend att inkludera människor med utomnordiskt utseende i reklam. Nu är det en norm. Ska man dra en slutsats utifrån det tar det drygt tio år.

Förmedlar modelluppdrag och coachar

Funki models grundades 2011 av Lou Rehnlund och är en fristående satsning inom omsorgskoncernen Frösunda.
Casting- och modellagenturen får uppdrag för film, tv och fotografering.
Funki models arbetar inte bara med att förmedla modelluppdrag utan även med coachning som syftar till att få modellerna att bli tryggare i sin roll och få stärkt självkänsla.
420 modeller arbetar för Funki models. Modellerna finns över hela landet och kan också anlitas som föreläsare eller delta i djupintervjuer och fokusgrupper för marknadsundersökningar.

1 500000 människor ...

... i Sverige i åldrarna 16–84 år har en funktionsnedsättning. I Nationella folkhälsoenkäten 2012 uppgav cirka 11 procent av 16-29-åringarna och cirka 15 procent av 30-44-åringarna att de hade en funktionsnedsättning.

Enligt Statens folkhälsoinstitut har en person en funktionsnedsättning om hon eller han upplever någon eller flera av följande svårigheter: stora problem att röra sig, allvarliga hörselproblem, allvarliga synproblem eller inte kan jobba fullt ut och klara vardagliga sysslor på grund av långvarig sjukdom, besvär efter olycksfall, någon nedsatt funktion eller annat långvarigt hälsoproblem.

Har du en funktionsnedsättning? Vad tycker du om skönhetsidealen? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen