Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Armén fick skydda utförsäljning av olja

Brasilien har sålt ut sitt största oljefält till ett globalt konsortium med kinesiska intressen. Det väcker ilska hos befolkningen som försökte stoppa auktionen i Rio i går.

Det är något som inte stämmer. På den heta stranden utanför lyxhotellet, där stadens livsnjutare brukar sola, skjuter hundratals beväpnade soldater ur den nationella insatsstyrkan tårgasgranater. Granaterna briserar bakom palmerna där brasilianska demonstranter skyddar sig. Hotellgästerna gömmer sig på rummen.
– Vi protesterar mot att regeringen säljer ut våra oljeresurser, säger Leonardo Nagamatsu.
Han står på torget i närheten av lyxhotellet och är förbannad. Han arbetar på en oljeplattform som ägs av det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras och gillar inte att vänsterregeringen gått med på att sälja ut Brasiliens största oljefält som beräknas kunna ge 1,4 miljoner fat olja om dagen.
– Regeringen säger att vi behöver utländsk teknik. Men det är en myt, säger Leonardo Nagamatsu.
Oljefyndigheten, som är den största som upptäckts under de senaste tjugo åren, beräknas innehålla mellan åtta och tolv miljarder fat olja. Problemet är att fyndigheten ligger på 7 000 meters djup, under tjocka lager av salt och sand.
– Vi är världsledande på den tekniken. Vi behöver inte hjälp utifrån. Framför allt inte från bolag som bara vill tjäna pengar på våra resurser, säger han.
På snabbköpet i närheten av lyxhotellet där oljeauktionen äger rum har kassörskorna tagit på sig munskydd för att skydda sig mot tårgasen som strömmar in. Utanför står insatsstyrkan och de hundratals demonstranterna på varsin sida av torget.
– Jag är rädd för att det ska bli våldsamt, säger kassörskan Claudia Santos da Silvia.
Hon är också emot att regeringen säljer ut sitt största oljefält.
– Vi behöver bättre sjukhus och skolor. Inte sälja ut vår kanske viktigaste råvara. Jag gillar faktiskt inte vår president längre, säger hon.
Trots det starka motstånd mot att sälja ut landets största oljefält, så godkände det brasilianska oljeverket ANP ett bud från ett globalt konsortium igår där det brasilianska oljebolaget Petrobras kommer att äga 40 procent. De andra delägarna är Shell (20 procent), franska Total (20 procent) och kinesiska CNPC och CNOOC med vardera tio procent. Efter auktioneringen kritiserades oljeverkets chef, Magda Chambriad, för att hon kallade utförsäljningen för en succé.
– Hon är ju inte klok. Halva armén skyddar hennes auktion och hon kallar det en framgång. Idag skäms jag för att vara brasilianare, säger Eliane Nascimento, som jobbar på lyxhotellet.
Gå till toppen