Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ensamarbete på badhus stoppas

Efter nya bråk på badhuset får ordningsvakterna inte längre jobba själva på helger och lov. Enligt skyddsombudet råder det ”fara för liv och hälsa”.

Bild: Arkivfoto 2013: Patrick Persson
De nya reglerna träder i kraft på en gång och gäller tills vidare. Arbetsgivaren kan bestrida beslutet och i så fall avgör Arbetsmiljöverket frågan.
– Jag vill inte kommentera enskilda händelser. Men jag har gjort bedömningen enligt arbetsmiljölagen. Då råder det alltså fara för liv och hälsa, säger Stefan Andreasson, skyddsombud på vaktbolaget G4S.
Ordningsvakter från G4S har arbetat på Aq-va-kul sedan i mitten på juli i år. Några veckor tidigare hotade ett gäng ungdomar personal, trakasserade besökare och kastade saker i vattnet.
I sitt beslut skriver Stefan Andreasson att: "Hot och hot om våld mot både vår personal och objektets egen personal är ofta förekommande, ordningsvakterna upplever en stor press, otrygghet och otillräcklighet vid ensambemanning."
– Man är ganska luttrad som ordningsvakt när det gäller hot och liknande. Det är vardag för oss. Men jag har fattat detta beslutet utifrån rapporterna som jag fått från mina kollegor. Som det är nu är situationen inte acceptabel, säger Stefan Andreasson.
Ann-Christine Magnusson är chef på Aq-va-kul. Enligt henne var det händelser i helgen som fick skyddsombudet att ingripa.
– Jag vet bara att det var stökigt i söndags och att en ordningsvakt tvingades avhysa gäster. Vi ska träffa personer från vaktbolaget G4S och diskutera detta. Men har vakten upplevt att de inte kan jobba ensamma är det säkert ett riktigt beslut, säger hon.
Carl Mossberg är kommunikatör på G4S.
– Vi kommer självklart att respektera stoppet helt och hållet. Det som händer nu är att vi kommer fortsätta att ha en dialog med kunden om hur vi ska hantera det här. Vi kommer inte att ha enkelbemanning, säger han. 
De pass som ligger inbokade med enkelbemanning framöver kommer att bemannas upp, enligt bolaget.
 
Vet du mer? Kontakta sydsvenskan på telefon 71234 eller mejl, 71234@sydsvenskan.se
Gå till toppen