Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre av juryns favoritböcker

Vad är det för böcker som Augustprisets jury har fastnat för? Vad betyder en nominering?
Så här säger tre av författarna vars nomineringar till årets Augustpris presenterades på måndagen.

”Så många andra som inte prisas”
Poeten och kulturskribenten Athena Farrokhzad är nominerad för ”Vitsvit” i kategorin Skönlitteratur. Det är en diktsvit om ett antal familjemedlemmar som talar med varandra om sina erfarenheter av revolution, krig och rasism.
Hon har en kluven inställning till priser:
– Jag känner respekt för juryn och är glad över att de tycker om boken. Samtidigt är det komplicerat. Priser är till för att skapa intresse på en marknad. Det finns så många sektorer inom samhället med människor som utför väldigt viktiga arbeten, men som aldrig blir prisade. Det är speciellt med en bransch som den här, som förfogar över så mycket resurser i den mediala offentligheten.
Athena Farrokhzad hoppas kunna använda uppmärksamheten kring boken på ett bra sätt:
– När man får tillgång till mycket utrymme i medierna, vilket jag ju redan har haft det här året, så måste man ha en tanke kring hur man ska förvalta det på ett sätt som man tror på och som kanske inte handlar så mycket om mig och min bok.
”Inte så stort steg att ha ko”
Nomineringarnas mest skånskt rotade inslag är ”Självhushållning på Djupadal” i kategorin Facklitteratur. Paret Marie och Gustav Mandelmann berättar om sitt arbete på gården i Rörum på Österlen.
– Vi fick en förfrågan om att göra boken. När vi började skriva insåg vi att vi samlat på oss väldigt mycket kunskap från grannar, gäster och andra bönder, säger Gustav Mandelmann.
Boken handlar om självhushållning – alltså att odla och föda upp den mat man behöver.
– Visst, alla kanske inte är redo att köpa en ko. Men det finns annat man kan lära sig. Förresten är det inte så stort steg att ha en ko, man kan ju dela med grannarna till exempel.
Hela familjen har varit involverade i boken, inte minst dottern Tora som illustrerat. Ytterligare en dotter håller ställningarna när föräldrarna är på Augustprisnominering.
– Ja, det är mjölkningen som ska skötas. En gång om dagen är det nu. Fodra grisarna och lammen. Och så gick jordfelsbrytaren sönder. Varje gång man reser bort händer det något, säger Gustav Mandelmann.
”Tänkte mer på konceptet”
Illustratören och designern Klara Persson har skrivit ”Maximilian och Minimilian”, en av de nominerade titlarna i kategorin barn- och ungdomslitteratur.
– Den här boken handlar mycket om formatet, jag ville göra en berättelse om någon som är så stor att han inte får plats i en bok, berättar Klara Persson.
Boken handlar om två figurer, Maximilian och Minimilian. En liten, en enorm.
– I min förra bok, Molly och Sus, var berättelsen viktigast. Den här gången tänkte jag mer på konceptet. Jag är ju designer och gillar att tänka kring hela bokformatet, säger Klara Persson.
Boken är för små barn. Men som alltid med ambitionen att ge något till alla åldrar.
– Det är viktigt. Det ska gå att hitta spår till lite mer allmänna frågeställningar, sådant som också väcker vuxnas intresse, säger Klara Persson.
Sedan 1994 delas även Lilla Augustpriset ut till unga författare mellan 16 och 20 år.
Nicole Accord: ”Då skulle världen vara en vacker plats”.
Nicole Accord: ”Getingfällan”.
Louise Axelsson: ”En halv evighet”.
Erica Lindberg: ”Pappa sökes”.
Linnea Svensson: ”En småstads längtande hjärta”.
Linnea Svensson: ”Min mors händer”.
Gå till toppen