Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”De visar ju bara det negativa”

Nedläggningen av Rosengårdsskolans högstadium
hamnar i fokus i kvällens Uppdrag granskning i tv.

”Det är mycket bättre nu än för sex år sedan”. Det säger Kaussar Khalifeh, till höger, om att Uppdrag granskning fokuserat på elever som inte gick på Rosengårdsskolan i våras. Här med Nour Ali och Maryam Ahmed Ali.Bild: Mårten Svemark
”En förlorad skola”. Så heter Uppdrag gransknings reportage som handlar om nedläggningen av Rosengårdsskolans högstadium. Ett videoklipp från 2007 visar ett klassrum i kaos. Det återkommer flera gånger, och varvas med citat ur anmälningar till skolinspektionen och usel betygsstatistik.
Nour Ali, Maryam Ahmed Ali och Kaussar Khalifeh var tre av de elever som fick byta skola i höstas när deras högstadium lades ner.
– Den är ju hundra år gammal! utbrister någon när Youtubeklippet från 2007 visas.
Reportern träffar också elever som slutade högstadiet för några år sedan, en förälder, och en gammal lärare. När tjejerna tittat klart säger Nour Ali:
– De visar ju bara det negativa. Skolan har ju försökt göra något åt det. Lärarna ville vårt bästa, vi kunde få hjälp om vi behövde, om någon blev mobbad fanns kurator.
– Men det är ändå sant. Det är en skola med riktigt dåliga betyg, fortsätter Maryam Ahmed Ali.
Tjejerna hör till de som tycker att det var fel att stänga högstadiet, även om de trivs på sin nya skola. De vänder sig mot att de som intervjuas i reportaget slutade för flera år sedan.
– För sex år sedan var det kanske sådär. När vi slutade vad det inte så bra arbetsro men inte sånt kaos, säger Maryam Ahmed Ali.
– De flesta som gick där ville inte att den skulle stänga, säger Nour Ali.
Men en del håller de med om.
– Som de sa, att man tar flera hundra flyktingar och sätter dem på samma ställe. Man borde sprida ut dem, säger Nour Ali.
Joakim Lamotte, Uppdrag gransknings reporter i inslaget:
– Om man tittar på de tio sämsta skolorna i Sverige ligger de i områden som liknar Rosengård: hög arbetslöshet, hög andel personer med invandrarbakgrund och social utsatthet. Jag åkte ned med frågan hur det kunde gå så långt som till nedläggning av högstadiet. Det visade sig att i princip alla elever och föräldrar tyckte att det var bra att det äntligen stängde.

Problemen på Rosengårdsskolan

År 2011 kom en rapport från Skolinspektionen som visade att 13 procent av högstadieeleverna klarade målen i alla ämnen.
En ny organisation skulle komma till rätta med problemen. Men den fick kritik av bland annat lärare.
I våras beslutades att högstadiet skulle läggas ner omedelbart och de 140 eleverna fördelades på 25 andra skolor i Malmö.
I dag finns förskoleklass till sexan på Rosengårdsskolan, och cirka 300 elever.
Gå till toppen