Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Feminister arrangerar aktiv festival

Nästa år är Malmö värdstad för en nordisk feministisk konferens.
Då passar Malmö Feministiska Nätverk på att anordna en kulturfestival i feminismens tecken.

Mirjam Katzin.Bild: Foto: Rebecka Sjöberg/City
Den stora nordiska konferensen Nordiskt Forum arrangeras i Malmö i juni nästa år och beräknas locka omkring 15 000 besökare som betalar för att delta i konferenser och föreläsningar.
I samband med det planerar Malmö Feministiska Nätverk en festival där kulturen får en framträdande roll.
– Vi vill ha en festival som är central, som är gratis och tillgänglig och som belyser de feministiska frågorna för alla malmöbor, inte bara för dem som går på konferensen, säger Mirjam Katzin.
Hon är kontaktperson för Malmö Feministiska Nätverk, en politiskt och religiöst obunden sammanslutning av människor i Malmö som vill förändra och påverka i feministiska frågor.
– Många feministiska frågor får plats på ett bra sätt i kulturen och det finns också mycket feministisk kulturutövning i Malmö. Här finns till exempel många serietecknare och många feministiska teatergrupper. Här finns också landets första, och enda, feministiska dansstudio.
Förhoppningen är att festivalen ska kunna äga rum på Moriskan i Malmö under tre dagar, 12–14 juni nästa år. Allting ska vara gratis och deltagande och delaktighet är centrala begrepp, förklarar Mirjam Katzin:
– Man ska kunna lära sig någonting, prova på någonting nytt, vara en del av en aktivistisk rörelse snarare än att bara sitta och lyssna på föreläsningar.
Hon nämner skrivarverkstäder, poetry slam, interaktiv teater och serieverkstäder som exempel på inslag i festivalen.
– Vi vill också ha fokus på aktivism, vi vill bjuda in aktivister som använder nya medel för att förändra världen, som nätaktivister, video- och filmaktivister och gatukonstaktivister.
Nätverket har tagit kontakt med sekretariatet för Nordiskt Forum med ambitionen att de även ska kunna ha gemensamma aktiviteter.
Festivalen riktar sig till en bred målgrupp och Malmö Feministiska Nätverk satsar särskilt på att nå ungdomar genom att sprida information om festivalen i skolor och ungdomsorganisationer.
– Vi vill inte bara nå de som redan är aktiva. Vi vill att andra, framförallt ungdomar, ska komma och ta del av festivalens program och låta sina tankar aktiveras.
Gå till toppen