Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förbandslåda på jobbet mäter psykisk hälsa

Inte bara plåster och bandage. Nu finns en förbandslåda som även hjälper dig att kolla din psykiska hälsa. Lådan testas nu på företag i Sverige. Syftet: att vi ska tala mer om psykisk hälsa och söka hjälp i tid.

Jonas Andersson på Eon i Malmö provar den nya hjälpen.Bild: ERIKA OLDBERG IMAGEFORUM
Stressad? Obekväm i sociala sammanhang? Svårt att sova? Via olika kontrollfrågor på förbandslådan kan du själv skatta hur du mår. Där finns också ett telefonnummer till företagshälsovården för den som vill ha hjälp.
– Ju tidigare en person tar kontakt med företagshälsovården, desto lättare är det att genomföra konkreta förändringar som gör att en person kan fungera på ett bättre sätt igen, säger Rickard Bracken, projektledare i regeringssatsningen Hjärnkraft, som tagit fram förbandslådan.
Att människor mår psykiskt dåligt är mycket vanligare än vad vi tror, anser han.
Nu testas förbandslådan på några företag runt om i landet, bland annat på Eon i Malmö. Efter tre veckor har redan några personer ringt telefonnumret för hjälp, och visitkortsbunten med kontaktuppgiften till vården har krympt rejält.
Jonas Andersson, chef för hälsa, säkerhet och miljö på Eon, hoppas att lådan ska göra det lättare för personalen att våga tala om psykisk ohälsa.
– Man botar inte en sjukdom med en låda på väggen, men det sätter i gång pratet, säger han.
Gå till toppen