Kultur & Nöjen

Jorden runt på 80 minuter

Konsertgalor burkar fyllas av en rad välkända artister och publikens älsklingslåtar.
Tisdagens "Jorden runt på 80 minuter" släppte också fram en massa musikanter, men hade betydligt högre "å fan"-värde.

Världsmusik
Palladium, Malmö, 22/10
Konsertsatsningen ingick i riksprojektet "Katapult för mångfald" som sätter ljuset på dansare och musiker med svenska adresser, men med rötter i andra kulturer.
Och nog kunde man göra nya upptäckter på Palladium på tisdagskvällen. Mest spektakulär var finska Anna Fälts och Pia Pohjakallios performance. Fält sjöng sånger ur "Kalevala", och egna, med fullt dramatiskt utspel, och laborerade med sin karismatiska mörka röst, från milt vackert till rytande och påträngande och rena ljudfantasier. Pia Pohjakallio kompletterade med vacker, delvis flamencoanknuten dans och de två bildade på slutet också en fysisk enhet.
Även sångerskan, musikern och kompositören Aida Nadeem från Irak och Danmark hade skapat en tät helhet, tillsammans med dansarna Mohanned Hawas och Hanna Thorstensen. Till Nadeems speciella, stämningsmättade mix av elektronika och traditionell irakisk musik snurrade Thorstensen evigt runt runt, medan Hawas växlade mellan vila och att dansa runt henne, explosivt nyfiket.
För övrigt fick vi en räcka gediget professionellt levererade 15-minuterskonserter: irakiskt oudspel från Ali Sabah, kora-elegans signerad Malick Diabate från Senegal, violinisten Svetlana Orlovas ensemble i tolkningar av Mozart, Bizet och rysk folkton, Harihans traditionella mongoliska sånger i modern västerländsk inramning och så Malmöbon José Pereelanga från Demokratiska republiken Kongo och den iranske sångaren Rasoul Jamalkareh, båda med fullskaliga band bakom sig.
Konferencieren Behrang Miri presenterade och hetsade publiken, med en envist högröstad stil som man kan tröttna på, men även med en glödande entusiasm som smittade. Och stämningen på Palladium blev också mycket varm och välkomnande. Visst vill åtminstone jag egentligen ha längre konserter än så här och kunna komma på allvar in i en artists musik. Men som överraskningskryddat smörgåsbord med smakportioner av schi, khoresht och ceebu yapp på fungerade kvällen utmärkt.
Gå till toppen