Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Tillit i fara

Wikipedia är utan tvekan en av internets primära kunskapskällor. Nästan oavsett vad vi söker efter, kommer Google att leverera en Wikipedia-artikel som toppresultat.
Anders Mildner.
Att engelska Wikipedia nu skakas av avslöjandet att flera hundra konton tillhört användare som fått betalt för att göra förtäckt reklam för produkter, företag eller tjänster är därför djupt oroväckande. 250 konton har i dagarna stängts av och Wikipedia undersöker för tillfället hur djup krisen egentligen är.
Egentligen var det väntat. Alla digitala platser och kanaler som har någon som helst betydelse blir numera utsatta för internet-pr-bolagens allt mer skrupellösa spammande. Att det skulle dyka upp bolag som specialiserade sig på förljugen editering av Wikipedia mot betalning var alltså snarast en tidsfråga. Men fortsätter utvecklingen kan vi mycket väl snart ha en framtid där en stor del av Wikipedias artiklar har förvandlats till renodlat spam och där den trovärdighet som byggts upp över åren snabbt raseras. Informations- och kunskapsmässigt skulle det vara ett gigantiskt, nästan oöverblickbart, bakslag.
Gå till toppen