Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Dikterna, dramatiken, dödshotet

Den artonårige poeten Yahya Hassans uppgörelse med fadern och religionen har rört upp känslor i hela Danmark. Nu lever han under dödshot.

Yahya Hassan, dansk poet.Bild: Morten Holtum
Det står inget exemplar av ”Yahya Hassan” i förlaget Gyldendals skyltfönster. Varenda kopia av den självbiografiska diktsamlingen är slut. Branschlogiken har ställts på ända: diktsamlingar brukar tryckas i 700 exemplar, inte 11 000.
Yahya Hassan är en dansk sensation. Sedan debuten för en vecka sedan har hans namn synts överallt och recensenterna jublat.
– Jag har fått positiva recensioner, och negativa reaktioner från den muslimska miljö jag växte upp i. Man har velat sätta in mig i en politisk dagordning från alla håll, särskilt från höger, säger Yahya Hassan i förlagets foajé i centrala Köpenhamn.
Han är energisk och lutar sig fram över bordet när vi pratar. Nästa reporter väntar på tur.
– Dansk Folkeparti och Tryckfrihetssällskapet har försökt använda mig i sin perversa dagordning mot muslimer. Men jag har ingen politisk agenda. Jag skriver en bok, och så har vi en läsare: en arab, eller du, och ni kan använda boken till vad ni vill. Det är som om du går till affären och köper en ost – jag kan inte veta om du ska använda den på köttfärssås eller pizza. Det är inte mitt problem.
Det började med en stor intervju i Politiken för några veckor sedan där Yahya Hassan fällde en skoningslös dom över sin far, som misshandlade honom under uppväxten, och andra invandrade danskar som själva odlar ett utanförskap. ”De utövar ett slags underklassislam där de använder det som passar dem ur religionen och kastar bort allt annat”, sa han bland annat.
En liknande vrede präglar dikterna, skrivna med versaler.
– Det finns ett massivt hyckleri i underklassen. Vi har så många getton i Danmark där åttio procent av invånarna har problem och antingen stjäl eller sysslar med häleri och bedrägerier. Den danska underklassen gör också det. Men när folk samtidigt går i moskén, säger att de ber fem gånger om dagen och är goda muslimer – det är det hyckleriet som är problemet.
Yahya Hassan säger att han är medveten om att han generaliserar.
– Det finns nydanskar som är med i samhället och respekterar våra, jag menar danska, värderingar. Men de jag snackar om vill ha yttrandefrihet själva, men samtidigt inskränka andras rätt att säga sin åsikt. De är moderna efter behov – när det gagnar dem.
Hans uttalanden har väckt ilska. Han har hotats till livet flera gånger, och har nu kontakt med säkerhetspolisen.
Yahya Hassan växte upp i Århus och började själv tidigt att stjäla. Han berättar att han är misstänkt för ett rånförsök och att de rättsliga efterspelen fortfarande pågår. I våras blev han utslängd från högskolan efter att ha stulit tre mobiler, två dagar innan han skulle på sitt första möte på Danmarks mest prestigefulla förlag.
– Det mest normala när jag växte upp var att stjäla och röka hasch. Självklart har man ett personligt ansvar, men man påverkas av den miljö man växer upp i. Jag kan inte säga att jag aldrig mer kommer att göra något kriminellt, det pågår överallt, man kör mot rött. Jag är ingen förebild. God litteratur har inte med god moral att göra. Om ni vill, så döm min person. Men det här är dikter.
Yahya Hassan började skriva i tidiga tonåren på en kommunal hiphopskola.
Genom en lärare som uppmärksammade hans skrivintresse fick han upp ögonen för poesi, började på en författarkurs och bestämde sig för att skriva om sitt liv. Att läsa Karl-Ove Knausgårds skildring av sin far gav honom ”en spark i baken”.
För ett år sedan, i en lägenhet i Århus, skrev han dikten ”Barndom” om hur han och hans syskon får stryk av sin far medan kisset rinner nerför benen på dem och bildar en pöl på golvet.
Han säger att det var som att sticka hål på en böld.
– Jag hade alltid försökt dölja sanningen om min uppväxt för vänner och i skolan. Det var ett sådant tabu att lämna ut sin egen familj. När jag hade skrivit den dikten, så kunde jag skriva resten också.
Idag har han ingen kontakt med sin far, och lite kontakt med sina syskon. Han säger att han förstår att det är svårt för dem att han nu skildrar deras uppväxt, så att hela Danmark kan läsa om den.
– Men min lillebror som är femton tycker att det jag gör är bra.
Yahya Hassan har märkt att han ständigt blir beskriven som en arg ung man.
– Så klart jag är arg, men jag är också mycket annat. Det är som om vreden är en förbjuden känsla i det här samhället. En skamlig och förbjuden känsla som är mindre värd.

Yahya Hassan

Artonårig poet, uppvuxen i Århus. Studerar sedan förra månaden på Köpenhamns författarskola.
Debuten ”Yahya Hassan” gavs ut för en vecka sedan av Gyldendal.
Gå till toppen