Kultur & Nöjen

Ett äventyr från ruta ett

Ikväll invigs Seriefestivalen för barn och unga i Malmö med utställningar, föredrag och öppna verkstäder. Bokaktuella mangatecknaren Natalia Batista är på plats.

Natalia Batista är också aktuell som en av tecknarna i Per Thörns ”Ordningen återställs”, en samling grafiska noveller illustrerade av olika tecknare och som binds ihop av en röd tråd.
Natalia Batista är en av Sveriges främsta vad man på japanska kallar mangaka. Vi träffas på Serieskolan i Malmö där den tidigare eleven numera undervisar för att prata om hennes senaste bok, ”Sword Princess Amaltea”.
Det är första delen i en planerad trilogi som utspelar sig i en omvänd värld. Amaltea är yngsta dottern i en drottningfamilj. I detta feodala samhälle styr kvinnorna med hjälp av magi. Enligt traditionen måste Amaltea oskadliggöra en drake, rädda en prins och gifta sig med honom för att få hälften av hans mors drottningdöme. Att rädda prinsen går hyfsat lätt, sedan blir det mer komplicerat när han sätter sig på tvären.
– Jag är feminist och ville ha en politisk underton. Då är fantasy och eskapism tacksamma genrer eftersom man inte behöver skriva någon på näsan. De extrema könsklyftorna i berättelsen hade varit svåra att visa i en modern värld. Inspirationen kommer från ”Egalias döttrar” av Gerd Brantenberg. Jag läste den som tonåring och den vände upp och ner på min världsbild. Det blir intressant med en manlig karaktär som motsätter sig systemet. Både Amaltea och prinsen är offer för traditioner och sociala regler. Jag tror att många tonåringar kan känna igen sig i det.
Natalia Batista menar att beteckningen manga framförallt används i Sverige.
– Det har blivit lite av ett reklamord som låter tomt och som inte alls uttrycker den bredd och mängden stilar som ryms i begreppet.
Natalia Batista tycker att det egentligen inte är så stora skillnader mellan europeisk och japansk manga.
– Nej, det handlar mer om individen, vad man läser, vad man inspireras av och en fallenhet för vissa estetiska uttryck. I väst har man förstås fått ta aktiv ställning för att tänka manga.
Utgivningen i Sverige av översatt manga nådde sin kulmen i mitten på 00-talet. Sedan dess har efterfrågan minskat. Men det beror inte på att människor har slutat att läsa. Snarare att de har tröttnat på att vänta på utgivning i Sverige.
– Läsarna har funnits hela tiden, men det går inte att räkna dem. De läser tyvärr illegalt online. Japanska serier skannas in och översätts till engelska, scanlation. Serier är ett sådant behändigt format, man läser direkt utan att behöva ladda ner.
Natalia Batistas intresse för manga väcktes när hon som barn tittade på ”Sailor Moon”, en anime som visades på tv tidiga helgmorgnar i slutet av 1990-talet.
– Mangan i Sverige hade inte fått ett sådant uppsving utan den tv-serien som har en stark kvinnlig huvudkaraktär som beskyddar världen och kom under girl power-eran och var samtida med brittiska popgruppen Spice Girls.
Mangan och inte minst intresset för politiska serier och serier riktade till yngre har inneburit ett uppsving för kvinnor i serievärlden som tidigare har varit en relativt manlig bastion.
– En kvinnodominerad ungdomsseriekultur har vuxit fram och med den en kvinnlig nördkultur. Man nöjer sig inte med att läsa, man klär ut sig till sina favoritkaraktärer, ritar dem och gör egna serier.
Natalia Batistas skapande rör sig mellan det barntillåtna och det barnförbjudna, från kattäventyr till erotiska serier. Däremellan tar hon gärna rena illustratörsuppdrag.
– Jag har många idéer men vill inte fokusera på en målgrupp. När jag tolkar en författares tankar kan jag släppa mitt eget berättande och fokusera på det estetiska.

I seriernas värld

Vad: Seriemässa 26–27 oktober på Form/Design Center, Malmö med Lena Furberg som står bakom hästserien Mulle, utländska gäster och föreläsningar. Seriefestival 24/10–3/11 med utställningar, zombieverkstad, Bamseworkshop, serieworkshop.
Programmet: Hela programmet finns på www.isv.se. Seriefrämjandet arrangerar.
När: Börjar kl 18 i kväll, Form/Design Center.
Natalia Batista på mässan: I juryn för Stora serietävlingen. Medprojektledare till Vicky, Jackie, Wendy, en utställning om serietidningar för tjejer genom tiderna.
Gå till toppen