Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bong

Mitt i prick med ayurveda

Leonardgallerian var ett allvarligt fall för en homestyler, med dålig planlösning, för många oorganiserade prylar och en brokig färgskala. Under namnet Mitt Möllan har gallerian istället förvandlats till stilren minimalism med enhetlig grafik och städade rum. Alla hipsters kan flytta in.
Mitt Möllans mattorg Mitt mat har blivit ett drömställe för hipsters. Bong testar El Patron och Tapori Tiffins.Bild: Hussein El-Alawi
Och det har de gjort. Åtminstone under lunchtid. Mitt på dagen är mattorget Mitt Mat (vi orkar inte ens göra oss lustiga över namnet) fyllt av sotarmössor, Très bien-tröjor, tygpåsar med tryck och neon matchat med svart. En bra färgkombination till de pastellfärgade stolar som står utanför den mexikanska restaurangen El Patron.
Här serveras latinamerikansk gatumat med dragning åt texmex av ett gäng glada kockar. Att det tar en väldig tid att få maten på grund av lång kö gör inte så mycket när personalen är så skön. Det som däremot gör något är att maten inte är så intressant.
Vi beställer en mariachitallrik för 78 kronor, vilket betyder tre olika sorters tacos. En är god, en mittemellan och en är ganska äcklig. Bäst är köttfärsvarianten med koriander, isbergssallad, guacamole och crème fraîche, bra smaker, inte för mycket meck, schyst balans. Kycklingen är okej, men lite torr. Den delar bröd med svarta bönor, pico de gallo (tomatsalsa) och en chipotlesås med bra sting. Den vegetariska varianten innehåller quorn, kanske världens tråkigaste köttsubstitut, med ledsen konsistens och fattig smak. Råa grönsaksbitar och kidneybönor gör ingenting för att hjälpa till. Dessutom innehåller samtliga tacos styggelsen burkmajs. Vi önskar oss ett kök med en ännu tydligare mexikansk inriktning, sluta mesa med svenska smaker!
Matgrannen Tapori Tiffins serverar något så helgalet som ayurvedisk, vegansk, ekologisk, oftast glutenfri och ibland rå mat, i kombination. Om de aspirerar på att laga mat som alla kan äta så har de nog lyckats. Om deras ambition är att göra den god så har de också uppnått sitt mål.
Varje månad finns två dagens för 80 kronor styck att välja mellan, den här gången är det linspannkakor med grönsaksgryta och kokoschutney eller jordärtskockssoppa med frökex. Vi väljer soppan och får en av de godaste soppor vi smakat, med en extremt ren och tydlig jordärtskockssmak. Här behövs ingen grädde, inget smör.
Nöt- och frökexet är knäckebrödsliknande, toppat med en kräm på avokado, mandel och purjolök, som nästan smakar leverpastej, vilket är en komplimang. Ovanpå är gurka och polkabeta i lite för tjocka skivor och bredvid en hög svartkål med bestämd sälta.
Det här är mat som både överraskar och får oss att vilja studera ayurvedisk kostlära.

El Patron

hh
Prisvärdhet: W Mat: W Dryck: W Service: A
Adress: Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö.http://www.el-patron.se
Telefon: 040-21 11 20.
Öppet: Må–fr 11.30–21, lö 12–21, sö 12–17.
Priser: 29–85 kr.
Typ av kök: Latinamerikanskt.
Atmosfär: Hipstergalleria.

Tapori Tiffins

hhh

Prisvärdhet: W Mat: W Dryck: W Service: A

Adress: Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö. http://www.taporitiffins.se

Telefon: 0707-98 01 29

Öppet: Må–lö 11–15.

Priser: 50–80 kr.

Typ av kök: Ayurvediskt.

Atmosfär: Hipstergalleria.

Läs mer: Äldre Bongrecensioner finns på Sydsvenskan.se

Gå till toppen