Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Lyxliv byttes mot utanförskap

När Jovanka Broz, änka efter Jugoslaviens livstidspresident Josip Broz Tito, begravs bredvid sin make i Belgrad idag, är det slutet på ett livsöde med alla ingredienser nödvändiga för ett stort drama.

Hon var den perfekta presidentfrun, en modeikon med ett gnistrande leende. Hennes stil och skönhet i kombination med Titos aptit för lyx och glamour gjorde att de ofta skildrades som Jugoslaviens Kennedys.
I sommarpalatset på ön Brioni minglade de med filmstjärnor som Sophia Loren, Elisabeth Taylor och Richard Burton, och tack vare Jugoslaviens mittenposition under kalla kriget mötte de statschefer från hela världen. Det såg ut som ett perfekt äktenskap men verkligheten var en annan.
Jovanka Budisavljevic tog värvning 1941 som 17-åring, och avancerade snabbt för att vid andra världskrigets slut vara dekorerad major. Större delen av kriget var hon sjuksköterska i Jugoslaviska folkarmén. Antagligen var det hennes insatser under kriget som ledde till att hon senare blev rekryterad som Titos personliga sekreterare. När de gifte sig några år senare var hon 27 och han 60 år gammal. Hon var Titos fjärde fru. Han var obotligt otrogen, och paret separerade tre år före hans död. På hans begravning var Jovanka Broz dock på plats som presidenthustru.
Deras gemensamma liv omgärdas av mystik. Det saknas säkra uppgifter om hur det egentligen gick till när Jovanka Budisavljevic började jobba för presidenten. Likaså är uppgifterna motstridiga om exakt när och var de gifte sig.
Envisa rykten hävdar att Jovanka var placerad vid Titos sida av kommunistpartiets ledning som ett sätt att kunna kontrollera honom. Lika livskraftig är teorin om att hon jobbade för sovjetiska säkerhetstjänsten hela tiden.
Att det rådde en osäkerhet om Jovanka Broz lojaliteter och att högt uppsatta personer fruktade henne framgår av det stora antalet möten med henne på dagordningen som partiledningen höll. Hon tros ha varit förlagd med munkavel och att det är anledningen till att ingen självbiografi publicerats, trots stort intresse från förlag i regionen.
Sedan Titos död hade Jovanka Broz levt ett mycket tillbakadraget liv. Hon syntes sällan i offentligheten och gav lika sällan intervjuer. När hon togs in på sjukhus i slutet av augusti vaknade de serbiska medierna till liv, och tidningar fylldes med berättelser om den bortglömda presidenthustruns liv.
I takt med att rapporterna om hennes tillstånd blev mer och mer pessimistiska – och extremt detaljerade sett från en svensk pressetisk horisont – kom rapporteringen att likna dödsrunor. Mest diskuterades var och hur Jovanka Broz skulle begravas – långt innan dödsbeskedet kom.
Den serbiska regeringen har beslutat att bifalla hennes önskan om att bli begravd bredvid sin make. Det har gjorts plats för henne i Blommornas hus, som passande nog ligger granne med presidentpalatset där hon och Tito levde tillsammans mellan 50- och sena 70-talet.
Lika glamoröst som livet som presidenthustru verkade vara, lika miserabelt blev livet för Jovanka Broz efter Titos död. Kort tid efter hans död fråntogs hon sina tillhörigheter, ID-kort och pass och flyttades ut från presidentpalatset till en villa där hon levde i en form av husarrest ända fram till 2009 då serbiska regeringen lämnade tillbaka hennes dokument.
Några år tidigare blev det känt att Jovanka Broz levde under omänskliga omständigheter. Den stora villan i den lyxiga Belgradförorten Dedinje hade fått förfalla och nu läckte taket in. Det fanns ingen fungerande värme och väggarna var täckta av mögel. Kanske var rädslan för att klassas som kommunistvän en förklaring till att hennes mänskliga rättigheter – som att rösta och resa - kunde kränkas så länge av flera serbiska regeringar.
Det finns nu hopp om att den efterlängtade självbiografin, eller dagboksanteckningar, ska komma fram efter hennes död, och att det äntligen ska spridas ljus över både makarna Broz privatliv och viktiga politiska händelser i Jugoslavien. Vem får spela huvudrollen i filmen om Jovanka Broz?

Jovanka Budisavljevic

Föddes 1924 i dåvarande Kroatien. Var fru till Jugoslaviens president Josip Broz Tito från 1952 till hans död 1980.
Tito ledde partisanernas motstånd mot nazi-Tyskland under andra världskriget och formade Socialistiska Förbundsrepubliken Jugoslavien 1945.
Jugoslaviens sönderfall påbörjades efter Titos död och blev oåterkalleligt under krigen ett decennium senare.
Gå till toppen