Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Vittnar om överlevandes fasor

Omkring 33 000 migranter har nått Italien i år, hur många som drunknat vet ingen. På ön Lampedusa har överlevarna mötts av nya kränkningar.

Bild: Arkivfoto: Luca Bruno / AP
Deras barn, syskon och föräldrar försvann i djupet. Överlevande efter fartygskatastrofen utanför Lampedusa konfronteras på nytt med den diktatur de flytt från, och ingen psykologhjälp finns efter skräckupplevelserna.
Meron Estefanos, välkänd svensk-eritreansk människorättsaktivist, kom just hem till Sverige från en resa till Italien. Där mötte hon överlevande efter katastrofen som tog över 360 människors liv, varav de flesta var eritreaner. På flera familjers uppdrag sökte hon klarhet i deras anhörigas öde.
– Det var jättehemskt, säger hon.
Meron Estefanos känner till ett 15-tal personer i Sverige som fått dödsbud, men utgår från att det finns många fler. Ett tiotal av dem mötte hon på Sicilien på den plats där offren identifieras. Dit hade många människor sökt sig.
– När jag gick in hade anhängare till regimen i Eritrea tagit över kontoret och frågade folk "Vad heter du? Vem söker du?" och antecknade.
– Nästan alla som kommer dit är asylsökande. Att samma regim som de flytt från tar över kontoret är kränkande, säger Meron Estefanos.
Efter klagomål ska dock regimanhängarna ha blivit bortkörda.
På Sicilien hölls också en begravningsceremoni där offrens anhöriga inte fick delta. Meron Estefanos kallar den en gimmick för politiker.
– Där fanns heller inga kistor. Bara en imam och en katolsk präst som läste varsin bön.
En del provocerades också av att Eritreas Italienambassadör och Italiens vice premiärminister inte sade ett ord till de anhöriga i anslutning till ceremonin.
På Lampedusa mötte hon människor som mot alla odds överlevt flera svårigheter: tortyrläger i Egypten där de suttit kidnappade, den vådliga resan över havet och förlusten av närstående. En man som hon träffade hade mist sin flickvän medan hon födde deras son. Mor och barn hittades tillsammans i djupet av chockade dykare.
– Flyktingarna får inte träffa några psykologer och det finns ingenting att göra. Man brukar slussas vidare från Lampedusa efter två dagar, men många undrar nu oroligt varför de fortfarande är kvar, säger Meron Estefanos.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Flyktingkatastrofen i Lampedusa
Gå till toppen