Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

60 lyckliga hann fram i tid

Ett 60-tal lyckliga fågelskådare hann fram i tid. Desto fler fick vända hem utan att se den ovanliga kafferseglaren som i några få timmar gjorde ett uppehåll vid Stenshuvud.

Fågelskådaren Mikael Rosén stod hemma i trädgården i Lund vid 11-tiden och brottades med ett lass på sju kubikmeter ved när han fick meddelandet: En kafferseglare har siktats vid Stenshuvud.
– Jag fick släppa allt och sätta mig i bilen, säger Mikael Rosén som hann fram i tid.
– Jag var där vid klockan ett. Vid två-tiden försvann den söderut och har inte setts sen dess.
Meddelandet från fågelskådargruppen Club 300 gick ut till deras nästan 3 000 medlemmar runtom i landet. Över hela södra Sverige kastade sig entusiaster i bilarna för att köra mot Österlen. I dag var det Hans Larsson, en av landets mest kända fågelmålare, som gjorde upptäckten vid Stenshuvud och slog larm via gruppens system.
– Det är ingen fågelskådare här som har sett en kafferseglare i Sverige tidigare. Det är en extrem raritet i Skandinavien. Den finns ett fynd i Finland registrerat i november 1968 samt två fåglar som sågs tillsammans i Norge i juni 1968, säger Mikael Rosén.
Ett litet bestånd av kafferseglare finns på den iberiska halvön. Fågeln uppehåller sig vanligtvis i Marocko eller söder om Sahara berättar Mikael Rosén.
– Den är släkt med vår tornseglare och påminner om den. De landar i princip aldrig mer än när de häckar.
Gå till toppen