Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Kontor som andas historia

Här är vardagsrummet kontor. Eller tvärtom.
Jenny Kirsten Bille har handplockat varje detalj för att skapa den rätta tidskänslan i huset från 1796.

Suellska villan med tillhörande trädgård ligger som en liten oas med den gamla ingången till Folkets park i fonden.
Att kliva in genom grinden är att börja en tidsresa. Jenny Kirsten Bille uppenbarar sig på trappan iförd en mörkbrun vadlång sammetsklänning med genombrutet mönster över axlarna, en hatt fastnålad i det ondulerade håret och snörskor med höga klackar. Det är lite som att träffa någon ur tv-serien Downton Abbey.
– Här kan man inte klä upp sig för mycket, konstaterar hon med ett leende. Det här huset inbjuder till den här klädseln.
Suellska villan återinvigdes som kontorshus i augusti efter en omfattande renovering. Här finns nu ett tjugotal mindre företag i den cirka 600 kvadratmeter stora villan i tre plan.
Jenny Kirsten Bille är landskapsingenjör och kulturhistorisk intendent för Suellska villan. Hennes kontor ligger på andra våningen, strategiskt mitt i huset, och med utsikt över trädgården och Folkets park.
Här inne råder en stämningsfull mix av sekelskifte och tidigt 1920-tal. Men det är inte årtalen som är viktiga, betonar Jenny Kirsten Bille och slår sig ner bakom sitt magnifika skrivbord i mörkt trä.
– Ambitionen är att skapa en känsla som stämmer med huset. Vackra föremål som alla berättar en historia.
Skrivbordet hittade hon i Danmark och det har tillhört en dansk läkare. Det är inte svårt att tänka sig alla samtal som förts över den blanknötta bordsskivan: doktorn på ena sidan och patienten på den andra.
Här har också den svarta korpen Kloke slagit sig ner – en uppstoppad fågel som Jenny Kirsten Bille hittade i en butik i hemstaden Växjö.
– Jag är egentligen ambivalent till uppstoppade djur, men här tycker jag att jag kunnat ge honom en värdig plats. Det kändes viktigt nu när han var förevigad på det här sättet.
I ett hörn av rummet tronar en lätt medfaren kakelugn från sent 1700-tal som varit nerplockad och sattes upp igen på 1960-talet. Bredvid hänger en liten inramad tavla med några barn från förr som dricker te, svävandes runt ett bord.
– Det sägs att det även funnits en mer sorgsam historia i huset med så kallade änglamakerskor. För mig så knyter den här bilden an till den tiden.
Jenny Kirsten Bille har tillbringat större delen av sommaren med att leta möbler och inreda både sitt kontor och de allmänna ytorna i huset. Periodvis har hon spenderat mer tid på kontoret än hemma.
– Ja, jag har varit här så mycket att det nästan kändes konstigt när det började flytta folk på sina kontor här i augusti, säger hon med ett skratt.
Allt är i princip second hand och många av möblerna i villan är skänkta eller inlånade från privatpersoner. Det innebär att gamla pampiga möblemang som stått bortglömda nu får gott om plats att glänsa igen. I den stora ”Salen” på andra våningen står en generös matsalsgrupp i vitmålad bondrokoko redo att bli en ny mötesplats.
– På det här sättet får möblerna nytt liv och huset blir en plats för nyskapande. Att återanvända gamla ting är att hushålla med resurserna och det är en av grundstenarna för vår verksamhet.
Uppe på vinden står rader av kassar och lådor med skänkta gamla böcker och väntar på att bokhyllorna i ”Salen” ska komma på plats.
Jenny Kirsten Bille tar på sig sin svarta kappa från 1920-talet för att följa oss ut i trädgården. I kappans innersöm finns en liten silverplakett med tidigare ägarinnans namn ”Agda Lockner”.
– Se vilken kvalité och hantverk. Och så undrar man ju vem den här kvinnan var.
Ute på trappan igen pekar hon mot trädgården och raderna av fortfarande lummiga träd.
– Här under hoppas jag att vi ska kunna ha lite bänkar och bord med tiden. Även trädgården ska vara en mötesplats.
Kontoret fortsätter att kännas som ett vardagsrum.
– Det är underbart att gå till jobbet. Jag känner mig ytterst priviligerad som får arbeta i den här historiska miljön.

Jenny Kirsten Bille

Bor: I gatuhus på Kirseberg.
Familj: Katten Lotus.
Bakgrund: Landskapsingenjör, driver egna företaget Andra Landskap.
Gör: Jobbar med historiska trädgårdar, huvudsakligen med vård- och underhållsplaner för kyrkogårdar. Just nu med uppdrag att dokumentera Östra kyrkogården i Malmö.
Gillar: Blommande körsbärskornell om våren.
Favoritlandskap: Stenshuvuds nationalpark.
Kopplar av med: Tystnad.

Suellska villan var sommarboende

Frans Suell, köpman i Malmö som är känd för att han grundade hamnen, lät i slutet av 1700-talet uppföra sommarvillan Möllevångsgården söder om Malmö. Familjen tyckte mycket om gården som även kallades Lugnet.

I anslutning till gården anlades en stor park med vattendammar. Parken uppläts till allmänheten under söndagarna.

I dag ingår parkanläggningen i Folkets park. Förutom villan finns jaktpaviljongen och den rektangulära dammen kvar från Frans Suells tid.

Den nuvarande stilträdgården framför huset anlades på 1980-talet som en barockträdgård med klippta buxbomsparterrer.

Suellska villan är idag ett kontorskollektiv som bildats av Rebecka Eriksson, Luisa Carbonelli och Jenny Kirsten Bille. Verksamheten drivs som en ekonomisk förening.

Hyresgästerna består bland annat av miljöstrateger, kulturproducenter, förlag, spelutvecklare, grafiska designers, en mångfaldskonsult och en konsult för intuitivt beslutsfattande.

Huset var tidigare kontor för Friskis och Svettis.

Huset ägs och har renoverats invändigt av fastighetsföretaget Lifra. Närmast väntar en renovering av fasaden.

Gå till toppen