Annons

Annons

Lund

Ännu en bronsstaty stulen

Ännu en staty har stulits i Lund. Denna gång rör det sig om konstnären Carl Eldhs bronsstaty Mor, som stod utanför Patienthotellet på Skånes universitetssjukhus i Lund. Statyn värderas till 700 000 kronor.

Carls Eldhs bronsstaty Mor utanför patienthotellet har stulits.

Bild: Foto: Stefan Degerman

Annons

– Om de som stulit statyn får veta bakgrunden till varför den stod på sjukhusområdet kanske de returnerar den en mörk natt. Man kan ju bara hoppas, säger Helena Trenk, Region Skånes konstservice.Kvinnofiguren från 1913, stod tidigare utanför barnkliniken. Där placerades den 1957 med anledning av att chefen för kliniken, professor Siwe, fyllde sextio år. Statyn som var en gåva till honom på sextioårsdagen, finansierades genom en insamling av patienternas föräldrar.– Om de som stulit figuren bara är ute efter materialet i brons, kan man misstänka att figuren är borta för alltid. En staty som denna är mycket svår att sälja via auktioner, såvida det inte finns en andrahandsmarknad för sådana här konstverk, säger Helena Trenk.I början av oktober stals konstnären Alla Runefelts drygt två meter höga bronsstaty Främling utanför Fysiska institutionen. Några spår efter den har inte polisen.– När det gäller stölden utanför patienthotellet har vi inlett en förundersökning. Ärendet ska bearbetas i dag. Det kan mycket väl handla om samma tjuvar som vid stölden på Fysiska institutionen, säger kommissarie Stephan Söderholm.Statyn Mor är cirka 170 centimeter hög och väger uppemot 300 kilo. Exakt när den stals är okänt, men sannolikt skedde det någon gång i slutet av september eller i början av oktober. Men det var först i fredags som en stöldanmälan gjordes till polisen.– Någon upptäckte att statyn var borta. Frågan var då om det fanns någon som flyttat den eller tagit bort den för att göra den ren eller något liknande, säger Stefan Degerman, biträdande driftschef regionservice i Lund.Region Skånes konstsamling består av 32 000 konstverk. Med anledning av stölden av Mor kommer en inventering att göras av andra stöldbegärliga verk.– Stölden är extra tråkig eftersom Mor var den enda skulpturen av Carl Eldh som Region Skåne hade i sin samling. Den här är så väldigt förknippad med kvinnokliniken och barnkliniken, säger Helena Trenk.Mor är en av tre repliker på en skulptur som finns i Uppsala.Carl Eldh föddes 1873 i Film i Uppland och dog 1954 i Stockholm. Han var under första hälften av 1900-talet en av de mest anlitade skulptörerna i Sverige.Vid världsutställningen 1900 i Paris representerade Carl Eldh Sverige med skulpturen Oskuld.Eldhs största och sista fullbordade verk är Brantingmonumentet i högrelief på Norra Bantorget i Stockholm.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy