Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler vittnen ger polis hopp om lösning på hatbrott

Polisen gör framsteg i utredningen om det misstänkta hatbrottet på bron över Hyllievångsvägen.
Fler vittnen har hört av sig och polisen börjar få en bild av hur centralt placerade personer har agerat under överfallet på en pappa och hans ett och ett halvt år gamle son.

Bild: Arkiv: Lars Brundin
Kommissarie Thomas Bull är försiktigt optimistisk.
– Utredningen går framåt. Vi är inne i ett rätt så känsligt läge i ärendet just nu och vi hoppas att vi är inne på ett spår, säger han.
– Vi har fått in lite nya uppgifter. Det handlar om vad de här personerna har gjort och vilken roll de har haft. Det är det vi håller på att pussla med nu.
Trots att många åskådare fanns på plats har polisen haft svårt att få vittnen till det uppmärksammade överfallet på bron. Pappan och hans son fick ta emot grova rasistiska uttryck med anspelning på deras hudfärg. Mannen blev misshandlad av flera personer som även försökte kasta ner honom från bron.
Genom de vittnesmål som ändå har kommit fram har polisen fått en bild av vilka personer som var centralt placerade på bron under händelsen.
Brottet togs upp i tv-programmet Efterlyst i förra veckan och det har resulterat i en del nya tips.
– Vi har fått uppgifter innan Efterlyst och efter. Det känns som att det har gett lite resultat att vi genom medierna har fått folk att visa civilkurage, säger Thomas Bull.
Polisen har sökt vittnen i området och kontaktat boende på deras arbetsplatser för att förmå dem att berätta. Många personer har kallats till förhör och fler förhör är inplanerade.
– De vi har kallat är personer som vi vet har rört sig på platsen De kan vara väldigt centralt placerade eller så vet vi att de i alla fall är vittnen.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan anser sig många veta vilka det är som låg bakom misshandeln. Men de är rädda för att vittna eftersom de befarar repressalier – personerna bor i området och är kriminellt belastade sedan tidigare.
– De uppgifterna har vi också fått. Men vi måste följa lagboken och jobba objektivt, säger Thomas Bull.
Tipsen om vilka som ligger bakom är ”jätteviktiga för utredningen” men det behövs också vittnen som kan peka ut personerna i en domstolsförhandling, menar Thomas Bull.
Svårigheten att få fram vittnen beror också på en inställning i området, menar han.
– Att bara göra det enkelt för sig och säga att det beror på rädsla – det köper jag inte rakt av. Både de som varit nära och långt ifrån nämner samma motivering: Man pratar inte med polisen.
– Det är något vi ser i många andra ärenden som skjutningar och annat. Man pratar helt enkelt inte med polisen.
Kommer brottet att lösas?
– Jag hoppas det. Sedan är det en sak att lösa det rent polisiärt och en annan sak att lösa det i en kommande förhandling. Då ska det vara ställt utom allt rimligt tvivel. Den vägen är jättelång. Men jag kan känna att vi är på rätt håll här.
En man som såg överfallet på bron, och som Sydsvenskan tidigare har pratat med, ser fortfarande personerna som pekats ut som ansvariga.
– De går ofta här. De går här som om ingenting har hänt, säger han.

Pappa misshandlad inför sonen

Polisen betecknar angreppet på en 32-årig man och hans ett och ett halvt år gamla son som ett hatbrott.
Pappan och hans son gick på Mellanbäcksgången över Hyllievångsvägen den 8 september när de mötte ett sällskap. Mannen de mötte kränkte dem verbalt med avseende på deras hudfärg. Pappan fick ta emot flera slag och flera personer kom springande till platsen och misshandlade pappan och försökte kasta ner honom från bron.
Ett stort antal personer samlades på bron under misshandeln. Den upphörde först när polissirener hördes. Då försvann alla människor, kvar på bron fanns bara pappan och hans son.
Hatbrott är en regel om skärpt straff som polis och åklagare kan använda sig av när någon till exempel misshandlats på grund av sin hudfärg, etnicitet, religion eller sexuella läggning.
Gå till toppen