Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jeppsson: ”Vi kan bli bättre på allting”

– Vi är givetvis stolta, men inte
nöjda, säger MFF:s ordförande.

För MFF-ledningen innebär guldet början på en intensiv jakt på nyförvärv. Klubbens ordförande Håkan Jeppsson räknar bara med två tre nya nyckelspelare till nästa säsong. ”Vi som kanske har fem till åtta miljoner att spendera har inte råd att göra några fel”, säger han.Bild: Jenny Leyman
Nästa år väntar Champions League-kval och Håkan Jeppsson tycker att MFF står bättre rustat än senast.
– Vad gäller Europaspel generellt bör vi agera normalt och inte hetsa upp oss för mycket. Vi kan inte satsa antingen på det eller allsvenskan. Vi måste satsa på båda. Vi måste anpassa oss och bygga in det i vårt dna.
– MFF är stabilare i dag, bättre på att bygga en säsongsplan. I år har det inte varit något snack internt som 2011 om att det blev för mycket matcher för truppen.
– Jag tror att vi måste kunna anpassa vårt spel lite mer. Vi har begränsade resurser och det är en svår balansgång. Vi kan inte spela ett helt annat spel, men får heller inte bli naiva och bortkollrade.
Många undrar hur MFF ska förstärka i vinter – har du några besked att ge?
– MFF har inte de muskler som kan lägga in 25–40 miljoner på spelare. Men vi är lite mer flexibla än förra säsongen. Vi som kanske har fem till åtta miljoner att spendera har inte råd att göra några fel.
– Men en del beror på vad som händer i vinterfönstret. Ingen organisation klarar för mycket diskontinuitet. Jag tror att det räcker med två tre nyckelförstärkningar. Konkurrensen ökar och därmed kvaliteten. Vi har en bra idé vad vi vill göra.
– Vi har pratat om två spelare på varje plats, men går mot fler flexibla spelare. Det gör det lättare att få ut det mesta av gruppen, om fler kan täcka fler uppgifter och accepterar att inte spela i varje match.
Om du inte är ordförande för ett par minuter, utan får ge ditt omdöme som fotbollssupporter om vad som behövs i truppen?
– Vi kanske skulle behöva ett alternativ med lite mer fart på kanterna. Vi saknar en Durmaz. Det behövs lite mer fart på topp. Magnus Eriksson och Guillermo Molins är lite lika, vill mer ha bollen på foten. Där finns ett behov.
– Vi kanske behöver en lite råare spelare på mitten för det internationella spelare. Som spelfördelare lyfter Simon Thern en klass till nästa år, nu när han är på rätt position.
Är MFF noggrannare i dag med sina spelaraffärer?
– Vi blir inte lika slarviga i dag när vi har Stadion att sköta ekonomiskt. Det finns inte utrymme att skjuta från höften. Styrelsen har alltid sista ordet i spelaraffärer som kostar stora pengar. Vi släpper inte igenom om vi inte har förutsättningarna. Vi plågar Per Ågren och Rikard Norling enormt. De kommer inte undan.
– På vartannat styrelsemöte har vi uppe status, utveckling, planering och spelartrupp. Det är en av våra styrkor, vi har blivit mer systematiska.
Hur fungerar samarbetet i den sportsliga ledningen?
– Alla är överens om grundlinjen. Vi har ett klimat som jag bedömer är väldigt tillåtande. Vi dryftar och väger olika åsikter. Vi vågar bli ovänner. Diskussioner tvingar fram ett ställningstagande.
Kan du klarlägga läget kring hur den sportsliga ledningen ser ut 2014?
– Den är stabil. Jag har svårt att se några dramatiska ändringar. Det finns en del putsning och finlir att fundera på. Rikard Norling är tillsvidareanställd, planeringen är i full gång. Mycket händer hela tiden och även om vi säger att det sportsliga utvärderas efter säsongen, så är det ju inte så att vi nästa tisdag sätter oss ner och frågar oss ”hur gick det?”.
– Men samtidigt ska vi komma ihåg att det krävs två till tango. Ingen är livegen.
Hur viktigt är ett SM-guld för MFF – och Malmö stad och dess invånare?
– Det är ju därför vi håller på. Grunden är inte stadion, sponsorer och skolor. Vi vill vinna titlar med A-laget. Det finns en stark vinnarambition i MFF. Det är förutsättningen för att vi ska kunna göra allt det andra.
– Jag har diskuterat med Rikard. Han säger att AIK inte är i närheten av det här kulturellt, av passionen. Går det bra för MFF blir folk gladare och mer optimistiska och då hjälper vi till att höja bnp i den här stan.
När började du tro på guld?
– När vi vann med 2–1 mot BP började det se lite för bra ut för att sticka huvudet i sanden. Samtidigt som jag hade Örebromatchen i näst sista omgången i fjor i huvudet.
– Jag är luttrad. Lite som en spelare. Det är mycket jag som har försökt inplantera att sätta prestationen i fokus. Visst är det kanske lite som i min företagsvärld. ”Management by hope” ägnar vi oss inte åt.
– Efter 2–1 mot BP var de i tränarstaben nästan inte glada. De gick rakt in i planeringsrummet tjugo minuter efter slutsignalen och såg framåt. Vi har varit oerhört väl förberedda.
Hur viktigt är det för MFF att vinna allsvenskan?
– Självklart är det viktigt att vinna varje år. Allting blir mycket lättare med arbetet i föreningen när vi vinner. Det är ovärderligt. För andra föreningar är säkert en topplacering något som är mycket bra, men får oss är det en enorm skillnad på att bli etta eller tvåa.
– Vårt fastställda strategiska mål är att bli minst topp tre med ambitionen att försöka vinna varje år. Sedan är det väl nästan inristat i Stadion också att vi alltid ska vara ett topplag.
Kan du ge en bild av det ekonomiska läget?
– Bokslutet blir väl rätt så dåligt. Det blir ett svagt underskott, men vi har en bättre likviditet. Konjunkturen är fortsatt svår, det är svårt att nå säljmålen. Men vi har sänkt våra kostnader med ytterligare tio miljoner kronor – exklusive besparingen vi gjorde när vi köpte loss större del av Stadion.
Hur viktig var Rantieaffären?
– Den var väldigt viktig, men det var ett svårt beslut att fatta. Av allsvenskans topp tio-försäljningar är MFF med i fem. Och Rantie är en av dem.
– Man kan inte säga att allt påverkade resultatet, med tanke på avskrivningar på spelare och liknande plus att hans akademi skulle ha en stor del och vårt riskkapitalbolag en del, men det var väldigt viktigt för vår likviditet. Nu har vi pengar i kassan så att vi kan investera i spelare, spela internationella träningsmatcher och åka på Floridaläger.
Gå till toppen