Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samvaro i klostret – ett alternativ till korridor

Morgonbön, mässa och nattvard. Hos dominikanerna i centrala Lund finns ett annorlunda studentboende. Här bor präster och munkar tillsammans med studenter.

Kapellet är alldeles tyst. Salen är helt tom och ljusen är släckta. Solen skiner in genom fönstret och lyser upp de kala klinkerplattorna.
På Sandgatan ligger dominikanernas konvent. Här finns gudstjänstlokal, trädgård och prästernas bostäder. Och tre studentrum.
Två av studenterna som bor här är Ricardo Florez som är katolik och Benjamin Nilsson som formellt är protestant men sympatiserar med den katolska kyrkan. Ricardo Florez studerar molekylärbiologi vid Lunds universitet och Benjamin Nilsson läser kursen ”Stadsodling i Lund” vid en folkhögskola.
– Det är väldigt speciellt att bo här. Man har kyrkan nära och kan prata med prästerna. Det känns som om Gud hjälpte mig att hitta boendet, säger Ricardo Florez.
Ricardo Florez står i köket och kastar upp pannkakor i stekpannan. Han lagar mat tillsammans med fyra andra studenter från Lund. De har precis haft studentmässa som de alltid avslutar med lunch. Även studenter utifrån är välkomna att äta lunch på konventet, bara de bidrar med en tjugolapp.
– Kolla vad gula pannkakorna blir, skrattar Ricardo Florez.
Innan de hugger in ställer sig studenterna upp och tackar Gud för maten.
Varför bor ni här?
– Det var mer av en slump. Jag gick hit på studentluncherna förra året och tyckte att det var trevligt. Man ska veta vad det är för ställe, att man kan tänka sig att delta i böner och andra kristna ritualer, säger Benjamin Nilsson. För mig är det exotiskt att bo här, med tanke på att katolska kyrkan inte är så stor i Sverige och man kommer sällan i kontakt med katoliker som har en levande tro.
Känner ni igen er i den typiska Lundastudenten?
– Jag känner inte igen mig i den typiska Lundastudenten. Jag orienterar mig utifrån min tro, säger Benjamin Nilsson.
Ricardo Florez tycker annorlunda.
– Jag känner mig i princip som en ”vanlig student”. Alltså, jag är troende katolik men inte fanatisk, säger han med ett skratt.
Ricardo Florez och Benjamin Nilsson reser sig från bordet och går till sina studentrum. Ricardo Florez har snart tenta och måste plugga.
Konventet har olika aktiviteter. Ibland ser de på film, fikar eller åker på hajk. Men prästen och munken Paul-Dominique Masiclat säger att studenternas prio ett är studierna och att de får ses när de hinner.
– Det är jättekul att ha studenterna här. Det är ledsamt när de åker iväg, säger han.
Måste man vara troende för att bo här?
– Nej, men vi vill helst det. Tanken är att vi inte ska vara främlingar för varandra, utan de ska vara öppna för att umgås och delta i böner och mässorna. Då kanske det passar bättre med en troende student. Hittills har bara en icketroende student ansökt, men han kom på själv när han kom hit att det inte passade honom så bra.
Har ni någon bostadskö?
– Vi har inte ett system som andra studentbostäder har eftersom vi inte vet hur många rum som är lediga inför varje termin. Vi tar emot alla som har ansökt på intervju.
Paul-Dominique Masiclat tittar ut genom fönstret där trädgården fortfarande är grön. Han säger att katolska munkar och präster är förlåtande.
Får de ta in tjejer på rummet?
– Nej. Men om det händer en gång är det väl okej. Händer det en gång till blir vi upprörda, och händer det en tredje gång ber vi dem att lämna. Å andra sidan innebär katolsk moral att man är förlåtande. Men än så länge har det inte hänt.
Hur är det med alkohol?
– Vi förväntar oss att studenterna efterlever katolsk moral. De får inte ta droger, men dricka lite grand får de. Bara de inte kommer hem fulla.

Gemenskap för män

Dominikanbröderna i Lund är en katolsk klostergemenskap för män.
Man har öppna gudstjänster för allmänheten.
Bröderna erbjuder studentboende, olika många rum inför varje termin.
Hyran för studentboendet blir lägre om man hjälper till med olika sysslor.
Gå till toppen