Kultur & Nöjen

”Äta sova dö” blev utan pris

Skånska Gabriela Pichler och hennes film ”Äta sova dö” blev utan pris när Nordiska rådets utmärkelser delades ut i Oslo igår. Filmpriset gick till den danska filmen ”Jakten”.
Kvällen hade fem lyckliga pristagare – ingen av dem från Sverige.

Igår kväll delades Nordiska rådet ut sina priser. Och årets svenska guldbaggevinnare Gabriela Pichler (”Äta sova dö”) blev lottlös på den nordiska galan. Filmpriset tillföll inte oväntat den danska filmen ”Jakten”, i regi av Thomas Vinterberg och med Mads Mikkelsen i huvudrollen som den jagade och utsatte förskolläraren Lucas. Prisutdelare var förra årets vinnare Ruben Östlund.
Även litteraturpriset gick till Danmark och författaren Kim Leine för romanen ”Profeterna vid Evighetsfjorden”. Men kanske kan man säga att en liten del av priset tillföll även Norge och Grönland. Leine är nämligen född i Norge och boken utspelas till största delen i Grönland i slutet av 1700-talet.
I musikkategorin stod de svenska förhoppningarna till stråktrion Trio ZPR och inte minst The Knife, syskonen Karin och Olof Dreijers nydanande electronicaprojekt. Det blev i stället den finske världsviolinisten Pekka Kuusisto som hyllades på Operan i Oslo.
Nyast av utmärkelserna är barn- och ungdomslitteraturpriset som instiftades i år och delades ut av Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det gick till Seita Vuorela och illustratören Jani Ikonen från Finland för ”Blindskär”, en bok som hämtat stoff ur såväl magisk realism som modern dystopi.
För att skapa mer uppmärksamhet kring sina priser hade Nordiska rådet i år satsat på en tv-sänd gala där vinnarna offentliggjordes på plats. Evenemanget leddes av den svenska skådespelerskan Sofia Helin och den norske tv-personligheten och skådespelaren Hans Olav Brenner.
Prissumman för varje pris är 350 000 danska kronor.

Vinnare

Film: ”Jakten”
Litteratur: ”Profeterna vid Evighetsfjorden”
Musik: Pekka Kuusisto
Barn- och ungdomslitteratur: ”Blindskär”
Miljö: Selina Juul (från rörelsen Stop Spild Af Mad)
Gå till toppen