Danmark

Illegal hjälper knarkare leva lagligt

Säljarnas förtjänst går direkt till droger. Men det är bättre att tjäna pengar på att sälja en kulturtidning än på att sälja avsugningar på Istedgade eller att stjäla.
Det är tanken bakom Köpenhamns nya gatutidning Illegal.

– Den som går på kokain behöver få in kring 2 000–3 000 kronor om dagen, då är tidningsförsäljning bara ett komplement. Men vi kan göra missbrukarna lite mindre kriminella, säger Michael Lodberg Olsen.
Han är chefredaktör, distributör och talesperson för Illegal. Den här dagen tar Michael Lodberg Olsen och Lars Gadegaard Hansen en sväng förbi Hovedbanegården för att försöka värva nya säljare.
– Det tog femton år för de hemlösa att med värdighet stå och sälja sin gatutidning Hus Förbi. Det kommer att ta mycket lång tid innan drogmissbrukarna lika självklart kan säga: jag har ett beroende, hjälp mig genom att köpa tidningen, säger Michael Lodberg Olsen.
Tidningen, som började säljas i september, har fått en bra start.
Första upplagan trycktes i femtusen exemplar, av nästa nummer som kommer i november trycks tiotusen. Ett sextiotal missbrukare har sålt Illegal.
Vid utgången mot Istedgade står en grupp luggslitna figurer och röker och gör affärer. Den här platsen kallas ”Pillerbørsen”, berättar Michael Lodberg Olsen.
– Man kan köpa allt som finns på ett apotek. Och lite till.
När den gamla militärskåpbilen med Illegaldekal parkerar vid stationens baksida får den några igenkännande blickar.
En kille släntrar över och frågar om möjligheten att bli försäljare. Men han har inga pengar att lösa ut tidningar för. Och några gratisexemplar delas inte ut längre.
Man får tänka lite annorlunda när säljarkåren är fast i ett beroende och i ständig jakt på sådant som kan omsättas i pengar.
– Vi kan inte ha några fina försäljarväskor eller flotta jackor. Men vi har tänkt skaffa rejäla plastpåsar som säljarna kan ha tidningarna i, säger Michael Lodberg Olsen.
Han har själv arbetat med att underlätta livet för narkotikamissbrukare i tolv år, just nu i ett första-hjälpen-projekt. För två år sedan var han med och startade den privata verksamheten med mobila ”fixerum”, ombyggda ambulanser där narkomaner får rena sprutor och kan injicera under övervakning.
Efter den första kritikstormen tog Köpenhamns kommun över verksamheten och skapade fasta fixerum i augusti 2012.
Kaféet Dugnats vid fixerummet i Kødbyen är en samlingsplats för missbrukare som dagligen rör sig på Vesterbro. Här distribueras också Illegal och Aurel kommer och betalar för femton tidningar innan han äter en pastalunch.
– Jag säljer dem i olika förorter, Glostrup, Valby. Det går mycket bra, det är något nytt och folk frågar efter tidningen, säger han.
Aurel tjänar pengar på lite olika sätt, en del av dem går till droger. Men mest hasch, och inte lika mycket nu som tidigare, försäkrar han.
Bakom tidningen Illegal står en grupp eldsjälar på Vesterbro med en stark övertygelse om att drogmissbruk i sig borde avkriminaliseras.
Och vill man driva på för en mänskligare narkotikapolitik går det inte att vänta på politikerna, man måste agera själv, menar Michael Lodberg Olsen. Som med fixerummen.
– Vår lojalitet finns på gatorna.
Michael Lodberg Olsens eget engagemang föddes i vardagen och mötet med människor på Vesterbro, där han bott sedan 1994.
– Varje gång man tittar ut genom fönstret ser man den eviga kretsgången: polisen beslagtar droger, missbrukarna begår brott för att få pengar och köper nya droger.
Trots att Michael Lodberg Olsen och Lars Gadegaard Hansen ständigt träffar människor som fastnat i sitt missbruk, tycker de att mötena är givande.
– Om jag levde som de, skulle jag inte klara mig mer än några månader. Men många av missbrukarna är seriösa människor, och mycket mer visionära än politikerna om vad som behöver göras med narkotikapolitiken, tycker Michael Lodberg Olsen.
– Man blir glad av att möta dem!

1 000

drogmissbrukare kommer regelbundet till stadsdelen Vesterbro för att köpa knark, sälja sex, besöka fixerum eller härbärgen. De flesta är inte från Köpenhamn.
Enligt den senaste uppskattningen finns cirka 33 000 drogmissbrukare i Danmark. Av dessa beräknas en tredjedel, 11 000, vara haschmissbrukare.
Källa: Sundhetsstyrelsen 2012.

Måste vara ”aktiv drogbrukare”

Tidningen Illegal lanseras som ”ett kulturmagasin om droger”.

Den som säljer tidningen måste skriva på ett intyg att hen är ”aktiv drogbrukare”.

Tidningen produceras av en liten redaktion och frivilliga medarbetare. Bakom projektet står Foreningen Fixerum, en sammanslutning av privatpersoner på Vesterbro som arbetar för att förbättra förhållandena för drogmissbrukare.

Tidningen finansieras helt av privata bidrag.

Illegal kostar trettio kronor (eller mer om man vill). Försäljarna betalar tio kronor per tidning och behåller mellanskillnaden.

Gå till toppen