Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rysk ilska när Ukraina öppnar sig mot väst

Om en månad ska Ukraina skriva under ett omfattande samarbetsavtal med Europeiska unionen. Det skulle ge Ukraina tillgång till EU:s inre marknad och i förlängningen göra det lättare för ukrainare att resa in i Schengenområdet.

Oppositionen kräver att Julia Tymosjenko släpps fri utan villkor. Här talar hennes högra hand Aleksandr Turtjinov med en partikamrat i det ukrainska parlamentet. ”Frihet för Julia” står det på bådas tröjor.Bild: Efrem Lukatsky
Ryssland gör allt för att stoppa Ukrainas närmande till väst. Kravet på snabb betalning av landets gasskulder till ryska Gazprom är bara den senaste i raden av hotfulla utspel från den stora grannen i öst.
Redan i somras stoppade den ryska tullen under några dagar importen från Ukraina genom att ingående kontrollera alla fordon. Detta uppgavs vara en övning inför att Ukraina eventuellt skulle gå in i det västeuropeiska frihandelsområdet.
Ukrainsk choklad har förbjudits i Ryssland som hälsofarlig. Och i helgen meddelade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att passfriheten mellan Ukraina och Ryssland bör avskaffas.
Också Litauen, EU:s nuvarande ordförandeland, har drabbats av ryska trakasserier inför toppmötet i Vilnius, där samarbetsavtalet med Ukraina ska skrivas under. I början av oktober stoppade Ryssland all import av mjölkprodukter från Litauen på grund av påstådda hälsorisker.
Förutom piska har Ryssland även försökt använda morot. Ukraina betalar nu betydligt högre priser för importerad rysk gas än andra länder i regionen. Men priset kan lätt sänkas från 407 dollar för tusen kubikmeter till 160 dollar, säger Sergej Glaziev, en av Vladimir Putins närmaste rådgivare.
Villkoret för rabatten är att Ukraina avstår från det planerade samarbetsavtalet med EU och i stället går med i Rysslands stora tullprojekt, det Eurasiska ekonomiska samväldet. Hittills har bara Kazakstan och Vitryssland anslutit sig. Om Ukraina med sina 45 miljoner invånare nu skulle vända ryggen till Ryssland är det en stor prestigeförlust för de styrande i Kreml.
Alla viktiga politiska krafter i Ukraina verkar dock ha bestämt sig för att söka sig till Bryssel i stället för Moskva, med förhoppningen att någon gång kunna bli fullvärdig medlem i EU. Men det finns hinder på vägen.
Ett krav från EU är att Ukraina genomför demokratiska reformer och framför allt avstår från selektiv rättskipning. Ett viktigt pilotfall gäller den förra premiärministern Julia Tymosjenko, som 2011 dömdes till sju års fängelse för maktmissbruk.
Hon anklagades för att ha överskridit sina befogenheter när hon skrev under ett dyrt gasavtal med Ryssland i januari 2009. Hon hade dock svårt att säga nej till prishöjningen, eftersom Ryssland hade stängt av gasen och inte gick med på att öppna kranen innan det fanns ett avtal.
EU kräver att Tymosjenko släpps från fängelset innan samarbetsavtalet skrivs under. Ukrainas president Viktor Janukovytj kan inte tänka sig att benåda sin farligaste konkurrent inför presidentvalet 2015, men en möjlig kompromiss är att Tymosjenko tillåts åka till Tyskland för att få vård.
Förhandlingarna om de exakta villkoren för hennes frigivning fortsätter och spänningen inför toppmötet i Vilnius ökar. Risken finns att Ryssland återigen stänger av gasen för att göra sin röst hörd.
Gå till toppen