Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundaarkiv fall för riksdagen

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) tycker att Dialekt – och ortnamnsarkivet (Dal) ska stanna i Lund. Han har nu ställt en fråga till kulturministern om hur hon ser på frågan.

Sydsvenskan rapporterade för två veckor sedan att Dal läggs ner i Lund och flyttas till Göteborg. Ingrid Johansson Lind, generaldirektör vid Institutionen för språk och folkminnen, sade då att verksamheten måste spara tio miljoner kronor och att de därför är tvungna att lägga ner de lokala arkiven i Lund och Umeå.
Enligt Dal:s egen utredning är det inte bevisat att nedläggningen kommer att innebära en ekonomisk besparing.
– Jag förlitar mig på deras utredning, säger Tuve Skånberg.
Han har nu ställt en fråga till kulturministern där han frågar; ”Hur avser kulturministern att säkerställa att DAL inte läggs ned och att dess kompetens behålls i Lund?”.
Han anser att det är viktigt att bevara den lokala forskning som finns i Skåne.
– DAL behandlas som ett avslutat kapitel där kompetent arkivpersonal inte följer med till Göteborg. Om arkivet flyttas till Göteborg mister vi inte bara kompetent personal, utan även den lokala närheten som är viktig. Man mister kontinuiteten och närheten till det som ska beforskas, forskarna i vid Lunds universitet och danska forskare.
Ingrid Johansson Lind sade till Sydsvenskan att flytten inte innebär att verksamheten kommer att bli sämre. Hon sade att forskare kan jobba från Göteborg utan problem.
– Jag ifrågasätter inte deras kompetens, men de kan aldrig komma upp i Lunds forskares kompetens med den lokala närheten, säger Tuve Skånberg.
Sydsvenskan har sökt kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare Chatarina Henriksson och hon vill inte kommentera frågan. Kulturministern kommer att besvara frågan i en interpellationsdebatt den 15 november.
Gå till toppen