Kultur & Nöjen

Sluta recensera andras kroppar

Programledaren och allroundikonen Kakan Hermansson skrev nyligen att hon fått följande kommentar på sin blogg: "Du och [namn] borde kanske införskaffa er träningskort ... seriöst ni ser inte så hälsosamma ut."

Detta efter att Kakan lagt upp en helt vanlig glad bild på sig själv och en annan tjej, i ett blogginlägg som verkligen inte hade rubriken ”Snälla främling, berätta för oss hur hälsosamma du tycker att vi ser ut, för vi är verkligen jättejätteintresserade av att veta det”.
Den här sjukt osympatiska kommentaren är ännu ett bevis på att vi rör oss i en riktning där det blir mer och mer okej att vara taskig mot andra under ”omtankens” flagg. Där folk känner att de har en legitim anledning att vara oförskämda, så länge de låtsas värna om personen i frågas hälsa.
Det bekymrade förtecknet är faktiskt den stora skillnaden mellan nu och förr. För så länge jag haft öron och internetuppkoppling har människor klagat på andras vikt – oavsett om den är ”för” låg eller ”för” hög – men plötsligt verkar de känna att den här kritiken faktiskt är välmotiverad, rentav god och önskvärd.
Det låter inte längre bara ”Öööh, ditt jävla fläskfetto”, utan ”Jag är djupt bekymrad för din skull, ditt jävla fläskfetto, du borde äta lite nyttigare”. (Och ja, ”fläskfetto” heter lika ofta ”benrangel”.)
Testa att googla frasen ”ser inte hälsosamt ut”. Majoriteten av träffarna kommer inte – som man kanske kan tro – att handla om en frukost bestående av cigaretter, magnecyl och T-röd, eller en Jackass-snubbe som tömmer en hel flaska wc-anka i stjärten, utan kroppar. Och ska man vara ännu mer specifik: kvinnors kroppar. (Detta trots att forskning visar att kvinnor generellt lever mer hälsosamt än män.)
Det är såklart en kombination av det vanliga kvinnohatet och den rådande hälsohetsen. Den tjej som har fräckheten att inte injicera B12-berikat sjögräs intravenöst och skutta iväg till ett tretimmars pilatespass måste liksom förbereda sig på att få sin ”osunda” livsstil ifrågasatt av andra.
För dieter är inte längre en hobby som människor utför i ensamhet och tystnad – eller tillsammans med andra som bryr sig – utan ett minimikrav som man kan avkräva sina medmänniskor.
Jag har två saker att säga om den här utvecklingen:
1. Jag möter mycket hellre en knubbig, kedjerökande och vänlig människa än en deffad och kärnfrisk übermensch som går runt och mästrar andra med vad de borde stoppa i munnen.
2. Där din näsa slutar, där slutar även din kropp. Alla varelser av kött och blod därbortom tillhör inte din kropp och hur de ser ut och hur hälsosamma de verkar vara är inte något som angår sig. Såvida du inte är läkare/dietist/Anna Skipper och de uttryckligen bett dig om ett utlåtande.
Snälla, sluta recensera andras kroppar. Tack på förhand.

Bäst just nu

1. Vi är bäst! Sedan min senaste krönika har jag hunnit kolla på Lukas Moodyssons nya. Den var lika bra som jag hade föreställt mig. Så himla fin skildring av den blandning av lekfullt tramsande och högtidligt allvar som präglar tonårens bästisrelationer.
2. Catching Fire. Att nästa del i Hunger Games-trilogin snart har biopremiär. 20 november! Jag är nästan överdrivet exalterad, trots att filmatiseringen (hittills) inte alls hållit böckernas klass.
Gå till toppen