Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström om näthat

Har ni hört talas om Institutet för juridik och internet?
Denna lilla organisation, baserad i Stockholm, sysslar med att helt ideellt bekämpa näthat. Den som anser sig förtalad eller på annat sätt illa behandlad på nätet kan vända sig till IJI och få kostnadsfri hjälp att driva ett mål.

Verksamheten drivs av studenter och yngre jurister, och finansieras av en advokatbyrå. Och om man kan bortse från den egodrivna och svårt skrattframkallande gruppbilden på de unga hjältar som ska trolla bort alla troll, så ger hemsidan en god vägledning för hur man kan förhålla sig.
Näthat som ord har börjat bli lite slitet. Det bör vi inte acceptera. Det kommer rapporter nästan varje månad om hur personer far så illa av näthat att de tar sitt liv.
Men stopp, säger då personer som aldrig vill se problem med den digitala revolutionen, det är ju inte näthatet som dödar, det är hatet. Nätet är bara platsen där själva hatandet sker.
Det är förstås alldeles riktigt. Men ändå är ordet rätt. Näthatet särpräglas ju av några specifika saker, och det är värt att påminna om dem:
Näthatet är snabbare, näthatet är mer lättdistribuerat och näthatet är mer långlivat än alla former av glåpord eller förtalslika uttalanden som sprids på en skolgård eller på en gata.
Vidare spelar det stor roll om personer som säger elaka saker tillvarandra kan se varandra eller inte. Genom att läsa av en reaktion i ansiktet hos en medmänniska formas vår empati.
Vi är bara i början på en enorm social omställning. Det är naturligt att juridiken erbjuder skydd för den enskilde i den här processen, precis som i alla andra lägen i samhället.
På IJI:s hemsida kan man läsa en föredömlig genomgång av vad som i strikt laglig mening kan vara lagligt eller inte. Att läsa den texten är en god början. Samma kan sägas om den alldeles färska satsnigen inteokej.nu, ett diskussionsforum för alla som vill ha ett bättre samtalsklimat på internet.
Gå till toppen