Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu en förskola på giftig mark

Ännu en Malmöförskola ligger på förgiftad mark.
Stadsfastigheter sa först ok – så länge barnen inte åt grönsaker som odlats i jorden.
Inte tillräckligt säkert, svarade miljöförvaltningen och satte stopp.
Nu får barnen gå till en giftfri tomt när de ska leka ute.

Trycket från Malmös förskolebarn är så stort att kommunen måste producera 1 000 förskoleplatser varje år.
Men gifter i stadens mark ställer till problem, har Sydsvenskan rapporterat om under hösten.
Förhöjda halter av bly, kvicksilver och koppar hittades i marken på Gullängens förskola i Norra Sorgenfri. Saneringen som gjordes var dock inte tillräcklig, nu har delar av förskolegården spärrats av med två meter höga stängsel.
Förhöjda halter av bly, kadmium och polyaromatiska kolväten upptäcktes på nybyggda Gullkragens förskola i Håkanstorp. Den tomten ska saneras.
Nu kan ytterligare en förskola läggas till listan: Segemölle förskola vid gamla Östra sjukhusområdet.
Några veckor innan förskolan skulle slå upp sina portar i september visade provtagningar att stora delar av marken är förgiftad av bly, kadmium, koppar och polyaromatiska kolväten. Ämnen som kan ge cancer och skador på nervsystemet.
Jorden innehåller även ”urbana fyllnadsmassor med inslag av tegel, porslin, glas, metallföremål samt aska”, enligt miljöförvaltningen.
Eftersom det rådde tidspress föreslog stadsfastigheter, som förvaltar kommunens lokaler, att förskolebarnen trots det skulle få använda den förorenade marken – förutsatt att ingen använde den för odling.
Men det gick inte miljöförvaltningen med på. Det skulle inte vara tillräckligt säkert och barnen skulle ändå komma i kontakt med den förgiftade jorden, förklarade miljöförvaltningen.
Alternativet att helt och hållet schakta bort den förgiftade marken, cirka 200 ton jord, utredde stadsfastigheter inte. Återigen på grund av tidspress – förskolan var tvungen att stå klar i september.
Då svarade miljöförvaltningen: Förskolans planerade start får inte styra riskvärderingen.
– Föroreningshalterna ligger precis över riktvärdena, det är absolut inga höga halter. Men vi har gjort bedömningen att man inte kan bedriva förskoleverksamhet på tomten utan att vidta åtgärder, säger miljöinspektör Emelie Nyberin.
För att lösa problemet har förskoleförvaltningen nu valt att stanna kvar i lokalerna. Men när barnen ska vara ute får de gå till en annan giftfri tomt i området.
I marken vid Segemölle förskola finns höga halter av bly, kadmium, koppar och polyaromatiska kolväten.
Gå till toppen