Kultur & Nöjen

De inspirerade Petter

Med boken ”16 rader” har rapparen Petter plötsligt blivit hela landets läsinspiratör. Vi bad honom berätta lite om de människor som inspirerat honom själv till att läsa och skriva.

1 Läraren. – Jag hade en svensklärarinna på Komvux som var väldigt bra på att sockra innehållet i böckerna. Hon sa inte bara ’läs den här, du ska recensera den om två veckor!’ Hon pratade om innehållet och om författarna och deras liv. Många av de klassiska författarna har ju levt rätt stolliga liv och det var kul att höra om dem. Där någonstans väcktes intresset för böcker för mig. Annars har jag ofta upplevt, både i skolan och nu, att det finns ett kultursnobberi som stänger människor ute från litteraturen.
Vad menar du med det?
– På mellanstadiet ville jag till exempel läsa Rambo-boken, ’Tvekampen’, i skolan. Men läraren bara skrattade åt mig och sa att det där kan du ju inte läsa. Men det är väl klart man ska läsa det där. Har vi verkligen råd att säga nej när en ung kille kommer med en bok han vill läsa? Det viktiga är att han läser. Det kan vara en Harlequin-novell eller ’Svarta hingsten rider igen’ eller vad som helst. Det spelar ingen roll så länge han läser. Det där snobberiet föraktar jag väldigt mycket.
2 Mamma. – Min mamma är den som alltid pushat mig framåt. Även fast jag lidit stora akademiska nederlag så har hon alltid trott på mig. Och alltid skönmålat mig. ’Den där ska hänga på Moderna museet’, sa hon så fort jag ritat en teckning när jag var liten, och så tyckte hon folk var dumma i huvudet om de inte höll med.
Är hon stolt nu då?
– Jo, det tror jag. Min pappa är pensionerad arkitekt men min mamma blev aldrig akademiker, hon har jobbat inom barnomsorgen och sjukvården. Men hon har alltid läst mycket och hon hade nog en dröm om att hennes barn skulle bli akademiker. Jag tänker på henne nu när jag står och signerar böcker. Det är sällan några yngre killar som kommer fram, däremot alla dessa äldre kvinnor som vill att jag ska skriva ’Till Anton’ och ’Till Gustav’ och så vidare.
3 Barbro Lindgren. – Jag har pratat mycket om barnlitteraturens betydelse och ’Loranga, Masarin och Dartanjang’ har betytt jättemycket för mig. Min senaste skiva hade ’Dartanjang’ som arbetsnamn. Dartanjang är ju Lorangas senila och hypokondriska far och det var ett sätt för mig att ironisera över att jag är rätt gammal i rapgamet nu, jag är 39 år. Nu blev det inte så, men min nästa skiva ska definitivt heta ’Dartanjang’. Jag lovar.
4 Pär Lagerkvist
– ’Dvärgen’ var den andra vuxenboken jag läste. John Steinbecks ’Pärlan’ var den första. Jag har förstått att just ’Dvärgen’ är en vanlig ingångsbok för många. Framförallt tror jag det är en väldigt killig bok. Öppningsraderna är bland de hårdaste som någonsin skrivits: ’Jag är 26 tum lång, med de rätta kroppsproportionerna, möjligen är huvudet något för stort.’ Det är så jävla hårt. Det är en otroligt stark öppning.
5 Nas. – De tre bästa rapparna någonsin är Notorious B.I.G., Nas och Jay-Z. Skulle jag tvingas välja skulle jag säga att Nas är den som inspirerat mig mest. Det finns en intellektuell nivå hos honom som är fantastisk och han har betytt mycket genom att visa att man kan vara intellektuell och samtidigt ha hip hop-cred. Jag tror skolan skulle kunna vinna mycket på att använda det. Det finns till exempel många rappare som har inspirerats av Edgar Allen Poe. Om man ska läsa om skräckromantiken i skolan och du har ett gäng grabbar som inte vill läsa boken, använd rapparna! Låt dem bli en ingång. Jag tror överhuvudtaget på att blanda allt.
”16 rader” är Petter Alexis Askegrens första bok. Genom att analysera och förklara ett urval av sina raptexter berättar han om sin egen väg till språket och skrivandet.
”Jag hade fröet till boken i huvudet redan när jag skrivit mina första texter på svenska. Jag kände redan då att jag någon gång i livet kommer att vilja förklara de här tankarna, eftersom varje rad jag skrev hade väldigt stor betydelse för mig.”
”Förra året läste jag så en kurs på Tollare Folkhögskola och blev väldigt engagerad i läs- och skrivsvårigheter. Jag träffade bland annat ungdomar som inte kunde sitta ner med en socialtjänsteman och berätta om sina liv, men däremot skriva sexton rader på rim om att de gillade Tupac. Då förstod jag att jag måste skriva den här boken nu. Jag upptäckte ju själv litteraturen genom musiken. Den var min väg in.”
Gå till toppen