Lund

Spelförening kämpar för överlevnad

Antalet aktiva i föreningen DMF har minskat drastiskt och lokalen är uppsagd. Nu börjar: Operation Överlevnad.

Ordförande Joakim Sköldén (stående) var aktiv i en spelförening under sin uppväxt i Nyköping. När han flyttade till Lund sökte han upp DMF och fick snabbt likasinnade vänner igen. Hampus Danielsson, Christian Henriksson, Hans Rasmusson och Ludwig Seitz var några.Bild: Albin Brönmark
Brädspel står på kvällens program. På udda stolar runt två bord sitter koncentrerade spelare. Rosa, röda och lila robotar flyttas sakta fram på spelplanen. De ska programmeras och fånga kristaller.
Ludwig Seitz förklarar reglerna för det nya spelet som han köpte på senaste spelmässan.
– Det är inte så svårt som det låter, säger i alla fall de som har spelat det, säger han.
Så drar spelet igång.
De fem männen runt bordet är redan spelfrälsta. Men de har ett gemensamt problem. Storhetstiden då föreningen hade 1 600 medlemmar är över. Numera är de bara 50. Lockar de inte hit fler är spelkvällarna snart ett minne blott.
För i takt med att medlemmarna har blivit färre och äldre har bidragen från kommunen minskat. Föreningen har inte längre råd att betala för källarlokalen här på Stenmästaregatan.
– Konkurrensen från tv- och datorspel är hård. Många har nog fastnat i ”World of Warcraft”, säger Hans Rasmusson.
För att inte riskera att inte kunna betala hyran har de sagt upp kontraktet. Fast de hoppas fortfarande kunna stanna. Lokalen är perfekt och fungerar som en öppen fritidsgård flera dagar i veckan för alla som vill spela.
– Så här stora ytor där man kan ha figurspel uppställda har ju ingen hemma, säger ordföranden Joakim Sköldén och blickar ut över borden med miljöer som står redo för spel när som helst.
Samtidigt hörs några engelska röster från ett rum längre ner. Kvällens rollspel är i full gång.
Planen är att försöka få ordning på ekonomin, starta studiecirklar, besöka skolor och informera om föreningen och ta kontakt med andra spelföreningar för samarbete. Det är redan klart att Basement LAN ska använda lokalen framöver.
– Vi skulle ju vilja göra det här till ett Spelets hus, vi får se om vi lyckas.
Tidigare aktiva har också engagerat sig igen. Jonas Birgersson har formulerat en överlevnadsplan som har skickats till kommunen för att be om hjälp.
Kommunalråd Christer Wallin (M) har i sin tur bifogat det till tjänstemän och politiker som arbetar med föreningslivet i Lund. Han skriver ”Sverok är en fin förening med mycket gott öga till Lund. Det var genom dem som vi utsågs till årets ungdomskommun, så vi har väl lite att leva upp till där?”
– Fast egentligen kan jag inte göra så mycket utan mer visa vem de ska ta kontakt med, säger han.
Vad kommunen kan göra för föreningen undersöks för tillfället. Bidragen i dag är framförallt för föreningar med ungdomar under 20 år. Den yngsta i DMF den här kvällen är Hampus Rasmusson. Han är just 20 år.
– Jag var yngst för fem år sedan när jag började i föreningen. Och … jag är fortfarande yngst, säger han.
– Verkligen ett dåligt betyg på vårt försök att få in ungdomar, inflikar Ludwig Seitz.
Bakom dem på bokhyllan där spel i stället för böcker radats upp på högkant hänger anslaget om nästa veckas spelhelg. ”Det är nu det är dags att visa att man är villig att anstränga sig för föreningens bästa”, står det. Under tre dagar, fredag till söndag, håller föreningen öppet för att försöka locka fler, nya och yngre medlemmar. Det blir både brädspel, rollspel, figurspel, poker, magic och kortspel.
– Vi hoppas verkligen att folk kommer, att de inte drar sig för att komma ner hit även om de aldrig har spelat. Nybörjare är speciellt välkomna, säger Joakim Sköldén.

DMF

DMF, Den moroniska föreningen. Moron betyder idiot eller nörd på engelska. Grundades 1987 av Jonas Birgersson. 1991 gick de med i Sverok. Innan förbundet blev godkänt fick inte DMF bidrag från kommunen. Fester arrangerades för att finansiera spellokalen.
Jonas Birgersson i överlevnadsplanen för DMF: ”Genom åren så har DMF alltid haft rykte om sig att som något av en fristad – många udda personligheter har hittat en plats att vara på i DMF.”
Gå till toppen