Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans liv har präglats av flera starka kvinnor

Som tungviktare i kulturetablissemanget drev han frågor om demokrati. Men för publicisten Arne Ruth är handling i vardagen lika viktig som kloka ord.

Intresset för demokrati- och rättighetsfrågor har varit en drivkraft för Arne Ruth. ”Jag vill göra vad jag kan för att hjälpa de som ska växa upp i den här världen.”Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
I sin hyresrätt i Vasastan tar Arne Ruth emot med sin hustru Haideh Daragahi-Ruth. De bjuder på ugnsstekt fisk och tårta.
I högtalarna sjunger Billie Holiday, i bokhyllorna trängs mängder av litteratur med några fina gamla exemplar ur Arnes samling av radioapparater.
Tårtan är bakad av deras grannar på landet i Mehedeby. En asylsökande familj från Armenien har fått flytta in i missionshuset på tomten, och Arne har engagerat sig i deras fall, liksom han ofta har gjort genom åren, när han upplever att en orätt har begåtts.
Hans engagemang för demokrati- och rättighetsfrågor är välkänt. Under tid- en som kulturchef på DN skrev redaktionen många uppmärksammade artikelserier, som de om nazistguldet och tvångssteriliseringarna.
Hans mest uppmärksammade insats kom efter DN-tiden, då han ledde föreningen Grupptalan mot Skandia. 18 000 småsparare gick samman och väckte åtal mot Skandia AB för deras tvivelaktiga affärer.
– Det var en rättighetsfråga. Pensionsspararna hade lurats på miljardbelopp.
– Och framför allt, om man ska vara riktigt rå: jag ville skambelägga de där direktörerna. De som hade utnyttjat sin ställning för att få lyxlägenheter och alla tänkbara fördelar. Det ska kosta någonting i offentligheten att göra sådana saker, säger Arne Ruth.
Han har skrivit debattartiklar om utnyttjade bulgariska romer i bärskogarna – men när nödställda bärplockare kom och knackade på för att få hjälp med mat och tvättmöjligheter var det handling och inte bara ord som gällde.
– Mänskliga rättigheter ska inte bara vara vackra paroller i FN-deklarationen. De måste praktiseras i vardagen också.
Hans liv är präglat av starka kvinnor: hans mormor och mamma var självförsörjande änkor, första hustrun Lena, författare och journalist, var övertygad feminist och ”en frigörande kraft” i hans liv.
Och nuvarande hustrun Haideh, professor i litteratur, riskerade sitt liv i kampen för kvinnors rättigheter innan hon flydde från Iran.
Men den frånvarande fadern har också haft betydelse. En tysk intellektuell, forskare i historia och medlem i nazistpartiet, som försvann under slutstriderna kring Berlin 1945. Då hade han först ordnat så att hans svenska hustru och de tre barnen fick komma med de vita bussarna till Sverige.
Arne var två år när han kom till Bengtsfors. Han har inga minnen av fadern, men har förstått att han var en god familjefar. Frågorna kring pappans nazistiska kopplingar har följt honom genom livet. Han arbetar sedan en tid tillbaka med en biografi över den far han aldrig fick lära känna.
– Mitt intresse för rättighetsfrågor, historia och nazismen – allt det har varit på grund av honom.
– Jag har försökt förhålla mig till mysteriet runt min far och det har påverkat vad jag sedan har blivit intresserad av att lära mig.
Nu är han aktuell i en intervjubok av Lars Åke Augustsson. Den tar ett grepp om Arne Ruths liv och karriär, från barndomen till de första åren som nyhetsreporter på Handelstidningen, och avgången från DN då han lovade sig själv att aldrig mer inneha en maktposition.
Det löftet har han hållit, med undantag av några gästprofessurer.
Någon självbiografi tänker han aldrig skriva.
– Det är nuet som intresserar mig. Så länge jag har någon energi kvar kommer jag att fortsätta leva i nutiden så mycket som möjligt, för att försöka påverka framtiden.

Arne Ruth

Bor: Vasastan i Stockholm och Mehedeby i norra Uppland.
Familj: Gift med Haideh Daragahi-Ruth.
Karriär: Publicist. Chef för samhällsredaktionen på Sveriges Radio 1975–1977, kulturchef på Expressen 1977–1982, chefredaktör och chef för kulturredaktionen på Dagens Nyheter 1982–1998, ordförande för Svenska PEN-klubben och ledare för föreningen Grupptalan mot Skandia.
Aktuell: Fyller 70 år på torsdag den 7 november.
Gå till toppen