Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös fabler blir forskning

Platser i Malmö och människors berättelser om dem står i fokus för ett nytt forskningsprojekt vid Malmö högskola.
Genom interaktivitet, interventioner och fältarbete ska stadens ”fabler” fångas och analyseras.

I gruppen som ska arbeta med ”Stadsfabula”, som arbetet kallas, ingår både akademiker och författare. Forskningen koordineras av Erling Björgvinsson, forskare i interaktionsdesign vid Malmö högskola.
Undersökningen går under benämningen ”konstnärlig forskning” – alltså forskning som också innebär utforskandet av en konstnärlig problematik eller metod, och som förväntas resultera i inte bara vetenskapliga, utan även konstnärliga uttryck.
– Vi i gruppen är också intresserade av den konstnärliga processen, särskilt när skapandet görs kollektivt, och det är något vi vill arbeta med att dokumentera, säger Erling Björgvinsson.
Nyligen fick gruppen forskningsmedel av statliga Vetenskapsrådet: sammanlagt 4,6 miljoner kronor under tre år.
Flera delar planeras. I någon handlar det om berättelser och historier så som de kommer till uttryck i olika typer av medier. I en annan ska man arbeta med ”mikrourbana fabler” – vilket är forskarspråk för invånarnas egna berättelser om sina hemkvarter.
Materialet – empirin – utgörs av ett flertal produktioner, eller ”interventioner” i stadens miljöer, liksom av skildringar av staden Malmö i olika former av medier.
– Ibland verkar vi som grupp. Ibland gör vi saker tillsammans med stadsborna. Flera av oss har arbetat med liknande projekt innan, som ljudguider och platsspecifik konst.
En annan av deltagarna i ”Stadsfabula” är Malmöpoeten Ida Börjel. Hon ska fungera som fältarbetande poet, förklarar hon i ett mejl.
”Det innebär till exempel att filtrera fram poesi ur den förhoppningsvis enorma mängd berättelsefragment som projektgruppen kommer att arbeta fram.”
Arbetsbeskrivningen lånar hon från situationisterna, en del av det franska 1960-talsavantgardet. Situationisterna ville bland annat använda just staden som en arena för ny radikal konst – skapa ”situationer”.
”Att i det givnas labyrint transformera den geografi i vilken man redan alltid är fångad”, som Ida Börjel formulerar saken.
”Förhoppningen blir att i någon mån störa det automatiserade seendet, den effektiviserade, bortrationaliserande blicken på staden och det som hör staden till. Andras blick såväl som min egen.”

Stadsfabula

Forskingen i ”Stadsfabula” inleds efter årsskiftet och pågår under 2014, 2015 och 2016.
Erling Björgvinsson och Per Linde vid MAH arbetar med projektet. Dessutom deltar (förutom Ida Börjel) även Johan Salo, Fredrik Emmerfors och Marie Engberg. Alla har tidigare erfarenhet från nya former av kollektivt berättande med ljud, bild och film.
Gå till toppen