Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mammabloggare dokumenterar varje litet steg

Generationen som nu föds får räkna med att få sitt liv offentligt dokumenterat från första början. Stapplande steg, kladdiga kinder och potträning – allt läggs ut av stolta föräldrar. Mammabloggaren Ann-Sofie Sojka i Staffanstorp berättar hur hon tänker.

När Ann-Sofie Sojka började blogga såg hon det som en utmaning att få många läsare och kommentarer. Ibland hade hon svårt att slita sig från datorn. När hon nu är hemma med Elias har hon inte lika mycket tid, men ställer heller inte samma krav på sig själv.Bild: Emma Larsson
– Elias, Elias! Kom nu Isak, kom och lägg dig här. Nej, inte på Elias. Stanna nu där, bara en liten stund till.
Ann-Sofie Sojka har fullt sjå med att få båda barnen att agera modeller framför kameran. Hon har tagit på dem nya plagg från ett barnklädesföretag som sponsrar bloggen ”Sojkas framtid”.
– Det börjar bli svårt att fotografera Isak, som är i trotsåldern. Ibland får jag muta honom. När barnen blir så stora att de kan bestämma själva kan jag inte lägga ut bilder om de inte vill. Då får jag väl tänka om, lösenordsskydda bloggen, vara mindre privat eller skriva om något annat.
Ann-Sofie Sojka är en av tusentals svenska föräldrabloggare. Mammorna dominerar. Hon satte igång för tre år sedan när hon var gravid med Isak.
– När man får barn tycker man att de är så fina att man vill sprida det till hela världen. Det är det största och bästa jag har varit med om i livet.
Bloggen blev också ett sätt att dokumentera sönernas första tid i livet, istället för i en traditionell bok.
– Jag tänkte att det kunde vara kul i framtiden för barnen att gå tillbaka och titta i den. Min mamma fyllde nästan inte i någonting i min första året-bok och jag har inga bilder på mig själv alls som nyfödd. Det tycker jag är synd.
På hennes egna barn kommer det att finnas hur mycket bilder som helst. Förutom på bloggen skildrar hon familjens vardag även på Instagram och Facebook.
När Isak föddes gick hon en fotokurs för föräldralediga för att lära sig ta lite proffsigare bilder.
– Jag gillar att göra bilderna fina, kanske med en ram, men varvar med mobilbilder från vardagen för att få större autenticitet.
Bloggandet blev snabbt seriöst. Hon åkte på träffar med andra mammabloggare och företag som vänder sig till småbarnsföräldrar.
För att få många läsare kände hon en press på sig att ständigt uppdatera. Med två barn hinner hon inte lika mycket och har sänkt kraven på sig själv.
Vad brukar du ta bilder på?
– Nya framsteg, som när barnen börja le, när de kan sitta själva, får första smakportionen, börjar gå och så vidare. Med första barnet var allt mycket mer spännande, då dokumenterade jag precis allt. Jag fotograferar också barnen i söta kläder som jag fått av företag och ska recensera.
Hur tänker du kring att lägga ut bilder på barnen?
– I början ifrågasatte jag hela tiden det jag gjorde. Jag tänkte på att vem som helst kan sno bilderna, så ett tag satte jag vattenstämpel med bloggens namn på alla. Men jag gillar inte själv sådana bloggar, så jag släppte mer och mer på det.
Har du några negativa erfarenheter av bloggandet?
– Nej, men jag har hört historier om personer som knyckt bilder på andras barn och lagt upp dem på egna bloggar. Det är det värsta som kan hända. En kompis till mig lägger bara upp bilder tagna på barnen bakifrån för att hennes kille vill det.
Hur gör du med bilder på andras barn?
– Om det är personer jag inte känner frågar jag alltid först om det är okej att lägga upp en bild. Är jag på ett kalas fotar jag kanske bara mitt barn.
När familjen bodde i Malmö var det inte tillåtet att fotografera ens sitt eget barn i förskolans lokaler.
– Det berodde på att någons barn hade hamnat på en annan förälders Facebook-konto utan tillåtelse. Vid särskilda tillfällen tog istället personalen bilder som föräldrarna sedan kunde få.
Vad tror du barnen tycker om ditt bloggande när de blir äldre?
– Varje gång jag lägger ut en bild och skriver något så tänker jag att det inte ska vara pinsamt för dem när de blir äldre.
– Jag lägger heller aldrig ut bilder på pojkarna där man kan se deras könsorgan. Bilderna kan hamna i orätta händer. Och jag skulle ju inte vilja att någon lade ut bilder på mig naken.

Ann-Sofie Sojka

Ålder: 29 år.
Uppvuxen: I Malmö.
Bor: Lägenhet i Staffanstorp.
Familj: Sambo och barnen Isak, 3 år, och Elias, sex månader.
Gör: Föräldraledig från sitt arbete i ett privat företags kundtjänst.
Blogg: sojka.nu
Gå till toppen