Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryssland dök inte upp i domstolen

Miljöaktivisterna på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise greps utan laglig grund och måste släppas omedelbart. Det krävde Nederländerna i Internationella havsrättsdomstolen i går. Ryssland bojkottar domstolen.

Platserna för Rysslands representanter i rättssalen stod tomma när förhandlingen om Arctic Sunrise inleddes i Internationella havsrättsdomstolen i Hamburg i går.
Fartyget bordades av ryska specialtrupper i Norra ishavet den 19 september, dagen efter det att Greenpeaceaktivister genomfört en protestaktion mot arktisk oljeutvinning vid den ryska oljeplattformen Prirazlomnaja. Skeppet bogserades därefter till Murmansk, där 28 Greenpeaceaktivister och två fotografer häktades misstänkta för sjöröveri.
Arctic Sunrise är registrerat i Amsterdam och befann sig utanför ryskt territorialvatten när ryska trupper stormade båten. Enligt Nederländerna var stormningen därför ett brott mot havsrättskonventionen.
Ryska myndigheter hade inte heller rätt att därefter föra skeppet och besättningen till rysk hamn, anser Nederländerna.
Den nederländska regeringens representant, Liesbeth Lijnzaad, ansåg att Ryssland därmed gjort sig skyldig till brott mot besättningsmedlemmarnas mänskliga rättigheter genom att frihetsberöva dem ”utan laga grund”.
Ryssland har inte heller rätt att ställa besättningen inför domstol, eftersom de gripits på ett olagligt sätt, menade nederländska jurister. I stället ska alla släppas omedelbart, krävde de.
Ryssland i sin tur menar att landet har undantag från internationella havsrättskonventionen när det gäller brott mot rysk lagstiftning inom Rysslands ekonomiska zon.
Domen meddelas den 22 november och är formellt bindande för Ryssland trots att landet vägrar att delta i förhandlingarna – men tribunalen saknar tvångsmedel och kan inte verkställa domen mot Rysslands vilja.
En av de häktade Greenpeaceaktivisterna är Dima Litvinov från Sverige. Precis som alla andra anklagades han först för sjöröveri. Senare meddelade ryska myndigheter att anklagelsen mildrats till ”huliganism”, ett brott som enligt rysk lag straffas med upp till sju år i fängelse.
Enligt Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, har anklagelsen om sjöröveri fortfarande inte avskrivits officiellt. Hon hoppas att processen i Internationella havsrättstribunalen leder till att besättningen släpps fri.
– Vi är väldigt glada över att den nederländska regeringen driver processen.
Dima Litvinov och resten av besättningen sitter enligt henne fortfarande häktade i Murmansk, trots uppgifter om att de skulle ha flyttats till Sankt Petersburg.
– De har fått veta att de ska flyttas, men inte när eller varför.
Gå till toppen