Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säger ja till spårvagn

Stödet har minskat sedan i fjol, men en majoritet av Malmöborna är fortfarande positiva till spårvagnar. Samtidigt känner drygt hälften av de tillfrågade till att det planeras spårväg i Malmö.

60 procent av Malmös invånare är mycket eller ganska positiva till spårvagnar, visar en ny undersökning. Det är en minskning sedan i fjol, då motsvarande siffra var 67 procent. Stödet är fortsatt större än i Lund och Helsingborg, de andra skånska kommuner där spårvägsbygge också är på tapeten.
Totalt har 500 Malmöbor deltagit i undersökningen, som utförts via telefon av Spårvagnar i Skåne. Sydsvenskan har kunnat ta del av resultaten, trots att rapporten ännu inte är sammanställd.
I det förslag som presenterats för stadsbyggnadsnämnden går spårvägen från centrum till Rosengård, Lindängen och Västra Hamnen. Förhoppningen är att de första vagnarna ska köra 2021. I Malmö saknas däremot i dagsläget en politisk enighet i frågan, till skillnad från i Lund, där samtliga partier står bakom spårvägsplanerna. Av de tillfrågade Malmöborna är det också bara 56 procent som säger att de känner till planerna på att införa spårvagnar i staden.
Lika många uttrycker samtidigt en oro över att själva byggandet av spårväg ska medföra störningar för dem personligen. Trafikomläggningar och att det blir svårt att sig fram som vanligt hör till de vanligaste farhågorna. Endast en procent av de oroliga Malmöborna anser däremot att en förändrad stadsbild utgör ett problem.
Slutligen så säger 92 procent av de tillfrågade att de ”rent principiellt” kan tänka sig att åka spårvagn om det skulle bli aktuellt i framtiden.
Gå till toppen