Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Semmy Rülf ny bas i Incentive

Semmy Rülf, som tidigare arbetat som vd i bland annat Axis och Prostalund, blir styrelseordförande i Malmöbolaget Incentive. It-företaget öppnade nyligen kontor i Los Angeles och satsar stort på den amerikanska marknaden.

Semmy Rülf blir styrelseordförande i Malmöbolaget Incentive.
Incentive startades 2008 i Malmö och utvecklar en mjukvara som gör att företag kan skapa sitt eget sociala intranät, ett slags internt Facebook för bolag.
-  Det är en nisch som växer och utvecklas snabbt nu, säger Semmy Rülf.
Till vardags arbetar han som regiondirektör på Visit Sweden i London, men han sitter även i flera bolagsstyrelser - bland annat i Göteborgsföretaget Xvivo och Lundaföretaget Dignitana. Till årsskiftet lämnar han det dagliga arbetet i Visit Sweden och blir styrelseproffs på heltid.
Han ser fram mot att kunna dela med sig av sitt nätverk och sin erfarenhet av att internationalisera bolag. Mest påminner Incentive honom om Lundabolaget Qliktech - ett företag som han sett från insidan som styrelseledamot under bolagets tidiga år.
-  Precis som Qliktech handlar Incentive om leverans av mjukvara och det gäller att få investerare att förstå produkten och om att bygga upp försäljning i USA.
I dag finns merparten av Incentives kunder på den amerikanska marknaden. I somras smygöppnade Malmöbolaget ett kontor i Los Angeles och i dag har de tre anställda i västkuststaden.
Vd Rickard Hansson är nyss hemkommen från två veckors vistelse i staden. Det senaste året har han rest i affärer till Kalifornien i snitt varannan månad och efter årsskiftet kommer han att spendera ännu mer tid där.
Målsättningen är att Los Angeles-kontoret ska bli lika stort som Malmökontoret under nästa år. I dag arbetar tio personer i Malmö med utveckling och försäljning.
- Tanken är att tredubbla personalstyrkan på lite mer än ett år. Tyngden kommer att vara på sälj i USA. I Sverige kommer vi anställa några utvecklare under 2014, säger Rickard Hansson.
Han är serieentreprenör och startade sitt första företag 2002, bolaget Mindroute som ligger bakom publiceringssystemet Lemoon. Den såldes nyligen till börsbolaget Formpipe för fyra miljoner kronor.
Utvecklingen av det sociala intranätet Incentive har han arbetat med sedan 2006 och i mitten av december släpps den tredje versionen.
- De flesta av våra konkurrenter erbjuder software as a service [molnbaserad teknik]. Vi använder en traditionell modell som innebär att du laddar ner och installerar. Det innebär att våra kunders IT-avdelning får full kontroll över installationen och var data finns.
Enligt Rickard Hansson är marknaden värd två miljarder dollar i dagsläget och spås tredubblas på några år. Kina och Sydkorea är de mest utvecklade marknaderna medan den största tillväxten sker i USA.
För att hinna med tåget inleder Incentive inom kort en investeringsrunda med hjälp av Semmy Rülfs kontaktnät.
- Jag går in i en fas av att kapitalisera bolaget och att lista det på någon mindre lista här i Sverige. Det är sådant jag har gjort tidigare i flera olika företag så där passar mitt nätverk och min kompetens in, säger han.

Incentive

Grundades 2008 i Malmö. Har tio anställda i Malmö, tre i Los Angeles och en i San Diego.
Utvecklar en Microsoftbaserad mjukvara i form av en plattform för företagskommunikation, ett socialt intranät. Mjukvaran riktar sig främst mot företag med över 150 anställda.
Omsatte 396 000 kronor förra året och gjorde en förlust på 498 000 kronor före skatt.
Gå till toppen