Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

400 000 lösenord hackade

Enligt uppgifter som SVT tagit del av har 400 000 svenska lösenord till Adobes mjukvara läckt ut på nätet. Bland de drabbade finns ett flertal kända politiker, journalister och näringslivsprofiler.

Bild: Foto: Scanpix
Det var tidigare i år som företaget hackades, och när Adobe gick ut med beskedet i oktober sades bara 2,9 miljoner användare vara drabbade.
Läckan rör enbart lösenord som använts till Adobes tjänster, men enligt IT-experten Marcus Murray bör alla Adobeanvändare som har samma lösenord till exempelvis sin e-post eller Facebook byta inloggningsuppgifter.
– Annars är det stor risk att man blir av med sin identitet, säger han till SVT.
I Adobes sortiment ingår bland annat fotoredigeringsprogrammet Photoshop och mjukvaran Flash.
Fredrik Reinfeldt ska vara registrerad hos Adobe via en mejladress som går till riksdagen, enligt de utdrag från databasen som SVT tagit del av.
Statsministern har ingen ledtråd till sitt krypterade lösenord. Men det ska vara ett vanligt ord som 166 andra personer valt som lösen – med flera ledtrådar till.
– Jag får titta närmare på det här och återkomma, säger Daniel Valiollahi, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, till TT.
S-ledaren Stefan Löfvens konto finns också med, precis som flera andra ledamöter och anställda inom riksdagen.
Lars Grundström, informationssäkerhetsansvarig i Riksdagsförvaltningen, bedömer att det inte finns någon risk för riksdagen då man har "andra typer av mekanismer i IT-systemen". Berörda personer har dock informerats.
– De behöver ju göra något åt det här, säger han till SVT.
Gå till toppen