Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Fischer hemma med kluvna känslor

Efter ett lyckat EM lever Nilla Fischer nu proffslivet i Tyskland.

Träning på Malmö stadion där dagens match också spelas. ”Skräckblandad förtjusning”, beskriver Wolfsburgs Nilla Fischer känslan av att komma hem för att spela mot sina gamla lagkamrater.Bild: Patrick Persson / www.pppress.se
Det var en nästan rakt igenom tysk presskonferens på Stadion i går. LDB FC Malmö-spelarna Ramona Bachmann och Anja Mittag fick välja vilket språk de ville svara på och det var bara Nilla Fischer som än så länge bara höll sig till svenska.
Hon har redan haft en lysande säsong. Under EM gjorde hon succé som mittbacken som snart ledde skytteligan. I augusti skrev hon på för Wolfsburg, klubben som vann allt i fjor: Champions League, Bundesliga och tyska cupen. En utmaning på flera sätt.
– Man ska ju försöka förstå vad de här säger, sa hon och pekade på sin lagkapten Nadine Kessler och tränare Ralf Kellermann.
– Visst kom jag hit som landslagsspelare efter ett bra EM men jag känner att jag måste visa varje träning hur bra jag är och att jag vill spela fotboll.
Wolfsburg verkar inte vara staden Nilla Fischer hade valt att bo i om det inte hade varit för fotbollen. Hon skrattar till lite när hon får frågan om vad som finns där.
– De har H&M.
Industristaden har även bilfabriken Volkswagen som är sponsor till klubben.
Men även Wolfsburgs två fotbollslag är stora.
8 000 fanns i publiken på säsongens första match och klubben har chartrade plan till matchen i dag.
– Folk har redan kommit fram till mig på stan, jag vet inte vad de har sagt men ändå.
Mötet med LDB FC Malmö är speciellt för Nilla Fischer. Åtta och en halv säsong spelade hon i klubben, och det är Malmö som hon kallar hemma.
– Jag var ju ute och gick genom stan i dag och man känner ju att det vore trevligt att flytta hit igen. Men det är inte säkert att det blir så, jag har ju en fruga som får vara med och bestämma också, sa Nilla Fischer med ett leende.
Frugan, Maria Michaela Fischer, har bara varit just fru i exakt en vecka. I lördags gifte de sig hemma i Sverige.
I klubblaget är det många som jobbar vid sidan av, inte fler än en handfull spelare är ”bara” proffs som Nilla Fischer.
– Det är inte samma som i Linköping och LDB att man hänger mellan träningarna. Hade jag inte haft ”Mika” med mig så hade det ju varit mycket svårare, det gör oerhört mycket att hon följde med ner.
Nilla Fischer hade förväntat sig större skillnad än den hon upplever mellan allsvenskan och Bundesliga. Men visst märks det högre tempot.
– Matchen mot Potsdam exempelvis, det var hur högt tempo som helst och det small till höger och vänster.
Vad tycker du om LDB FC Malmös lag i dag?
– Det är ett väldigt bra lag och de vann SM-guldet genom att spela riktigt bra fotboll. De har ju haft en uppåtgående trend men sedan får vi se om det är positivt för oss att vi har haft matcher hela vägen fram.

Nilla Fischer

Ålder: 29 år.
Position: Mittback (tidigare mittfältare).
Klubbar: Wolfsburg (2013–), Linköpings FC (2012–2013), LDB FC Malmö (2003–2011), Kristianstad/Wä DFF (2000–2003).
Aktuell: Spelar i kväll med Wolfsburg i Champions League mot LDB FC Malmö. Nominerad till Ballon D’Or, Fifas pris till världens bästa fotbollsspelare.
Gå till toppen