Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ny bro – gamla motsättningar

För exakt 20 år sedan, den 9 november, raserades den gamla bron i Mostar av den kroatiska arméns granater.
När bron byggdes 1566 ingick dagens Bosnien och Hercegovina i Ottomanska riket. Men det var inte bara brons kulturhistoriska värde som gjorde att dådet väckte avsky.
Det starka symbolvärdet i att förstöra en bro, en länk i den delade staden, fick många Mostarbor att tappa hoppet den dagen.
När jag besökte Mostar första gången, 1998, utgjordes brons silhuett av vita band knutna i ett hönsnät som var fäst över floden. Då pratades det om Mostar som exemplet framför andra på att försoning och samexistens var möjlig. Det var knökfullt av internationella aktörer som implementerade ”gränsöverskridande” projekt i den delade staden.
Det gick sådär. När det var lokalval i Bosnien och Hercegovina för ett år sedan fick valet i Mostar skjutas upp på grund av hätska konflikter mellan de bosniakiska och bosnienkroatiska politikerna kring de etniska kvoterna i kommunfullmäktige.
Än idag har inget val genomförts och staden har fått klara sig utan budget för 2013. De två sidorna av staden har varsitt elbolag, varsitt telebolag, olika posttjänster och varsitt universitet. Bosnienkroatiska och bosniakiska grundskoleelever går i olika klasser och läser olika läroböcker.
2004 stod den nya bron färdig, en kopia av den förstörda, byggd med stenar från originalbron som fiskats upp ur floden Neretva. Idag halkar återigen mängder av turister på de slitna stenarna uppför brons branta sluttning. Unga män i badbyxor samlar in uppmärksamhet och pengar innan de dyker från brons högsta punkt, 24 meter över floden, ner i det turkosfärgade vattnet.
Gå till toppen