Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häftigare orkaner framöver

Det går inte att koppla den förödande orkanen Haiyan i Filippinerna till klimatförändringen, men vetenskapen pekar på att vi kan få se fler riktigt häftiga oväder framöver när jorden blir varmare.

– Det är vetenskapligt omöjligt att göra en sådan koppling till en enstaka väderhändelse som den här orkanen, säger klimatforskaren Markku Rummukainen vid SMHI.
Antalet orkaner som bildas beräknas inte öka, men fler av dem kan bli kraftigare, med häftigare regn och blåst, enligt Rummukainen.
Men säkerheten i de vetenskapliga rön som pekar på häftigare oväder är fortfarande ganska låg, enligt Rummukainen.
– Studierna pekar på att det kommer att blåsa och regna mer i de starkaste stormutvecklingarna, vilket betyder fler häftiga stormar på sikt, i alla fall för Nordatlanten och delar av Stillahavsområdet. För andra regioner är sådana indikationerna mycket svagare.
Förödelsen efter Haiyan kommer säkert att tas upp vid FN:s klimattoppmöte i Warszawa i Polen, tror Rummukainen.
– Ja, den kommer säkert att nämnas i olika anföranden. Den här orkanen är inte över ännu, men den uppskattas redan vara bland de kraftigaste vi känner till. Vi påminns om hur känsliga vi är för klimatet i allmänhet och inte minst extrema händelser.
Gå till toppen