Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gerndt bröt tystnaden

Hans medverkan i landslaget har väckt stora reaktioner.
Efter två års tystnad valde Alexander Gernt att tala ut efter domen för misshandeln av sin ex-fru.
– Jag har fått en andra chans nu och det gäller att visa att jag kan ta tillvara på den, säger han.

Igår valde Alexander Gernt att tala ut efter domen för misshandeln av sin ex-fru. ”Det ligger två år tillbaka i tiden och jag har tagit mitt straff” sade han och menade att han nu vill fokusera på sitt arbete: ”Jag är fotbollsspelare.”Bild: Jonas Ekströmer / TT
Alexander Gerndt vara eller icke vara i landslaget efter att han för två år sedan dömts till villkorlig dom för misshandel av sin ex-fru har skapat stora rubriker.
Så sent som i mars i år tackade han själv nej till att vara med i landslaget på grund av att det skulle medföra för mycket negativ uppmärksamhet kring hans person.
Men när Sverige nu går in i VM-playoff-matcherna mot Portugal finns han återigen med i truppen.
Hur har du förberett dig för din comeback?
– Det är inget som vi har pratat om. Självklart är det som har hänt en tragedi för alla inblandade, men det ligger två år tillbaka i tiden och jag har tagit mitt straff. Jag respekterar domen, men nu måste jag fokusera på fotboll, förklarar han.
Det märks ändå tydligt att han är väl förberedd och presschefen Niklas Bodell viker inte en tum från hans sida.
– Jag måste respektera att alla har sina åsikter och ni måste göra ert jobb så det är inga konstigheter med det. Jag får svara så gott jag kan på era frågor och sedan får jag koncentrera mig på fotbollen, sa 27-åringen som för snart ett år sedan bytte klubb från holländska Utrecht till Young Boys i schweiziska ligan.
Det blev många frågor kring vad det innebär att vara en förebild och han återkom flera gånger till att han har fått en andra chans.
Vad är en bra förebild?
– Ja, det är en väldigt bra fråga. Jag kan vara en förebild på så sätt att jag har fått en andra chans att komma tillbaka till landslaget och visa att man verkligen kan ta tillvara på den.
Är du orolig för reaktioner från publiken?
– Den frågan har jag fått många gånger. Jag får respektera deras åsikter, men mer än så kan jag inte göra. En del tycker att det är dåligt att jag är här och en del tycker att det är bra. Det är bara att respektera det och fokusera på fotbollen, sa han och tillade med eftertryck:
– Jag är fotbollsspelare.
Blir man automatiskt en förebild bara för att man är en landslagsspelare?
– Svårt att säga. Jag har inget bra svar på den frågan, tyvärr.

Domen mot Gerndt

I december 2011 döms Alexander Gerndt i tingsrätten för misshandel av sin ex-fru på två av fyra åtalspunkter. Straffet blir villkorlig dom och 80 000 kronor i dagsböter och 6 700 kronor i skadestånd. Svenska fotbollförbundets styrelse beslutar att stänga av Alexander Gerndt från spel i landslaget.
I januari 2012 överklagar Alexander Gerndt tingsrättens dom till hovrätten.
I april 2012 häver Fotbollsförbundet sin avstänging av Alexander Gerndt.
I augusti 2012 tas han ut i truppen mot Brasilien, men lämnar återbud på grund av skada.
I november 2012 tas fallet upp i hovrätten, vilken liksom i tingsrätten dömer honom till böter och villkorlig dom och prövotiden går ut i december.
I mars 2013 tackar Gerndt nej till VM-kval med landslaget på grund av negativ uppmärksamhet kring hans person.
Gå till toppen