Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Moralen håller än

Föreståndaren.

Author: Anthony Trollope. Publisher: Övers Hans Kumlien och Staffan Vahlquist. Ruin förlag.. PublishYear: 2013.
Av den brittiska realismens författare är flera fortfarande lästa och älskade – Charles Dickens, George Eliot, Thomas Hardy. En som däremot fallit något i glömska är Anthony Trollope (1815–1882). Romanen ”Föreståndaren”, den första i en svit om sex romaner som utspelar sig i det fiktiva grevskapet Barsetshire i västra England, nu i nyöversättning av Hans Kumlien och Staffan Vahlquist, har inte getts ut på svenska sedan 1860. Nyutgivningen framstår dock som mer än en kulturgärning – ”Föreståndaren” ligger nämligen oroväckande mycket i tiden. Skulle den vara skriven idag skulle den med största sannolikhet handla om en ångerfull riskkapitalist på välfärdsmarknaden.
Nu handlar den istället om kyrkan, och det moraliska uppvaknandet hos den vänligt sinnade – men möjligen lite dumme – fattighusföreståndaren herr Harding. I det testamente som reglerar hur fattighuset ska drivas framkommer hur mycket pengar var och en av de tolv boende ska få, en summa som inte förändrats trots att värdet på egendomen mångdubblats. Överskottet går istället direkt i fickan på föreståndaren.
Denna ordning ifrågasätts av den aspirerande litteratören John Bold som, trots att hans hjärta klappar för Hardings dotter Eleanor, inleder en juridisk process mot fattighusets kyrkliga företrädare. Romanen bygger på en verklig strid kring fattighuset vid S:t Cross Hospital, ett av många liknande exempel på ifrågasättande av kyrkans privilegier under det allt mer radikala 1800-talet.
Trollope själv tycks dock inte ha varit sin epokfrände Dickens (som parodieras i ”Föreståndaren” under namnet Herr Allmän Opinion) like när det gällde reformivern. De gamla männen på fattighuset som rycks med i kraven på att få det som rättmätigt borde tillkomma dem beskrivs som giriga, lättledda och otacksamma, medan Harding är den kärleksfulle fadern som lurats in i en position som förövare. När Harding tvingas göra det som egentligen är moraliskt riktigt, faller fattighuset i spillror och allt blir etter värre.
Den dag någon sätter sig ner för att skriva romanen om vinster i välfärden får man hoppas att denna någon inte är fullt lika skicklig på att spela djävulens advokat.
Gå till toppen