Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Parti kräver ”rent mötesrum”

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Lieksa i östra Finland vägrar att använda ett mötesrum där även en somalisk grupp ska hålla möten.

Inför måndagskvällens fullmäktigemöte i Lieksa krävde ordföranden i Sannfinländarnas fullmäktigegrupp, Esko Saastamoinen, att gruppen ska få tillgång till ett annat mötesrum. Som anledning angav han att gruppen inte vill använda samma lokaler som en somalisk arbetsgrupp.
Beslutet om att somalierna ska få tillträde till mötesrummet fattades förra veckan. Sannfinländarnas fullmäktigegrupp består av åtta personer, och på måndagskvällen stod alla bakom kravet om ett annat mötesrum.
Sedan dess verkar några ha fått kalla fötter, berättar Marja Mölsä, chefredaktör för lokaltidningen Lieksan Lehti. Hon var närvarande i kommunhusets kafé när Esko Saastamoinen framförde sitt krav till kommunsekreteraren Matti Taponen.
– Det fanns ett tiotal personer i närheten som hörde vad som sades. I min artikel ville jag inte exakt upprepa de ord som Saastamoinen använde, det kändes inte lämpligt. Men det handlade om att lokalerna blir orena. Kravet upprepades sedan av en annan medlem i fullmäktigegruppen, säger Marja Mölsä.
På tisdagen sade den sannfinländske fullmäktigeledamoten Esa Räty att uttalandet var ett personligt utspel av Saastamoinen, rapporterar tidningen Karjalainen.
Ordföranden i Sannfinländarnas partidistrikt i Norra Karelen, Eero Bogdanoff, ville inte kommentera saken innan han själv talat med Esko Saastamoinen.
Saastamoinen är andre vice ordförande i partidistriktet och stod bakom Sannfinländarnas storseger i Lieksa i kommunvalet 2012. Partiets andel av rösterna ökade då från 6,4 procent till 22,5. Sannfinländarna är nu det tredje största partiet i kommunfullmäktige och har åtta av de 35 platserna.
Gå till toppen