Malmö

Sista spiken i kistan

Jobb Malmö läggs ner i sin nuvarande form. Satsningen
har kostat skattebetalarna 748 miljoner kronor.

Bild: Arkivfoto: Hussein El-Alawi
Efter Sydsvenskans granskning av Jobb Malmö beställde Malmö stad tre externa revisioner. Samtliga har riktat mycket hård kritik mot kommunens arbetsmarknadsinsatser.
I måndags morse fick Malmös ledande politiker en muntlig dragning av den sista externa granskningen, från företaget Demokratikonsult AB. Vid en presskonferens senare på dagen meddelade Malmös rödgröna styre att Jobb Malmö i dess nuvarande form skrotas.
Servicepatrullen ska läggas ner medan arbetsmarknadsprojekt som anses ha fungerat bättre kan flyttas till andra förvaltningar. Sammantaget blir förändringen mycket större än den planerade flytt till utbildningsförvaltningen som tidigare diskuterats.
När presskonferensen hölls i måndags var Demokratikonsults slutrapport ännu inte klar. Det blev den först under tisdagen. Precis som i tidigare rapporter är kritiken hård.
Konsulterna radar upp 23 av de viktigaste tipsen på hur Jobb Malmö kan bli bättre. Det handlar om till synes basala råd som att formulera mål för deltagarna, mäta deras framsteg och att "uppdrag, mål och budget bör redovisas på sådant sätt att sambanden dem emellan är klara".
Jobb Malmös primära mål är att minska antalet Malmöbor med försörjningsstöd, det som förr hette socialbidrag. Hur mångmiljonsatsningen har lyckats i detta avseende är omöjligt att veta, enligt Demokratikonsult som gjorde ett försök men tvingades ge upp:
”Med anledning av att Jobb Malmö inte följer upp sina deltagare efter att dessa skrivs ut, kan Demokratikonsult inte uttala sig över JobbMalmö:s egentliga vinster.”
”Det är för Demokratikonsult tydligt att Malmö stads ambition med JobbMalmö:s arbetsmarknadsinsatser att bidra till 'lägre arbetslöshet och minskat behov av ekonomiskt bistånd' inte har uppnåtts.”

Avslöjanden som fällde mångmiljonsatsningen

Höga chefer och politiker utnyttjade Jobb Malmö som privat arbetsförmedling.
Sydsvenskans granskning har också berättat om misstänkta mutor, snedvriden konkurrens, uppblåst statistik – och om Malmöborna som aldrig fick en chans.

19 april: Sydsvenskan avslöjar hur anhöriga till chefer och politiker hade en gräddfil till jobbinsatser.
30 april: Vänskapskorruptionen växer. Jobb Malmös två högsta chefer väljer att ta time-out.
4 maj: Sydsvenskan avslöjar att en Jobb Malmöchef försåg bemanningsföretaget där sonen arbetar med skattefinansierad arbetskraft.
5 maj: Serviceförvaltningen påstod att de reagerade omedelbart, men Sydsvenskan visar hur misstänkta mutor och svågerpolitik mörkades i ett halvår.
10 maj: Sydsvenskan visar att arbetsmarknadskommunalrådet Andreas Schönström (S) diskuterade jobblösningar för släkt och vänner med chefer på Jobb Malmö.
23 maj: Jobb Malmös politiska ledning läggs ner.
17 juni: Sydsvenskan visar att Jobb Malmös succéstatistik är kraftigt uppblåst.
25 juni: Jobb Malmö snabbutreder statistiken med hjälp av mutmisstänkt personal, hävdar att allt stämmer.
7 juli: Riksenheten mot korruption inleder förundersökning om misstänkt mutbrott.
21 juli: Tjänstemän på Jobb Malmö agerade mäklare i en svart lägenhetsaffär.
17 september: Politikerna som styrde Jobb Malmö avgår. Bland dem Sara Fagnani Nilsson (S) och Amar Sabri (MP).
7 oktober: Sydsvenskan visar hur målerifirma dumpade priser i kommunala i upphandlingar med hjälp av gratispraktikanter från Jobb Malmö.
10 oktober: "Ett direkt olämpligt beteende" konstaterar revisionsjätten Deloitte om svågerpolitiken på Jobb Malmö.
19 oktober: Manpower Hälsopartner dömer ut Jobb Malmös ledningsgruppen som en "tickande konflikthärd".
25 oktober: Sydsvenskan visar att vänskapskorruption är en kultur i hela serviceförvaltningen. Personalchefen Glenn Willman, som utredde svågerpolitiken på Jobb Malmö, har själv blivit kollega med två nära anhöriga.
26 oktober: Demokratikonsult konstaterar, precis som Sydsvenskan, att utfallsstatistiken har stora brister. Bara tre av 15 av projekten nådde i fjol målen.
Läs alla artiklar om: JobbMalmö
Gå till toppen